Het bestuur van de Stichting Magisch Zoetermeer: Ruud Scholten, Mark Neijssel, Ron Verhaak en Mark Merkens. Foto: Ronald Stam
Het bestuur van de Stichting Magisch Zoetermeer: Ruud Scholten, Mark Neijssel, Ron Verhaak en Mark Merkens. Foto: Ronald Stam (Foto: )

Magisch Zoetermeer moet de eenzaamheid bestrijden

Hélène Ouwerkerk

"Ik wil breken met de Winterfair", zegt organisator Mark Merkens resoluut. "Magisch Zoetermeer is geen Winterfair en heeft er niets mee te maken. Het is een nieuw evenement dat inzet op bestrijden van de eenzaamheid en verder nostalgie en magie."

Zoetermeer - Na de mislukte Winterfair die failliet ging, wilde de gemeente toch graag iets op de Markt rond de kerstdagen. De gemeente koos het plan van Merkens die ook achter de Halloweenparade zit. Het was alle hens aan dek want in een half jaar moest het evenement staan.

Magisch Zoetermeer bestaat uit twee delen. Vanaf 8 december tot en met 24 december is in het Stadhuisforum het Kersthuis. Op diverse plekken in de stad kunnen voor 5 euro wenskerstballen worden gekocht. De kopers doen een wens voor een ander. De wenskaartjes kunnen worden afgegeven bij het kersthuis. "Een aantal van die wensen gaan we uitvoeren", legt Merkens uit. "We zijn op zoek naar uitvoerbare wensen dus niet naar wensen voor een verre buitenlandse reis." Met de kerstwensenactie wil Merkens de eenzaamheid bestrijden. "Niet iedereen heeft het goed", zegt Mark Merkens. "Er is best veel eenzaamheid in Zoetermeer." Zelf merkte hij dat toen hij als vrijwillige chauffeur meedeed aan een actie voor de Stichting Doen. "Ik had een meneer in de auto die regelmatig drie weken lang niemand zag." Om de eenzaamheid gelijk aan te pakken heeft Merkens al op voorhand drie grotere wensacties geregeld. Op 18 december wordt er voor ouderen een lunch geregeld, op 20 december kan een andere groep samen met jonge vrijwilligers gaan winkelen en een andere groep krijgt iemand op de koffie die een cadeau komt brengen. Onder andere Palet Welzijn gaat mensen hiervoor aandragen.

Kerstdorp

Na de kerst staat alles in het teken van nostalgie en magie als van 27 tot en met 30 december het Magisch kerstdorp op de Markt wordt geopend. Er zijn attracties zoals kindertrein, draaimolen en reuzenrad. Daarnaast is er een circustent en theaterwagens waar voorstellingen worden gegeven door onder andere Greg & Baud, Warm Water en het CKC. Overdag is de doelgroep kinderen en 's avonds is volwassenen. Eetkraampjes met onder andere poffertjes, friet en crèpes maken het compleet. Het kerstdorp is iedere dag van 12.00 tot 23.00 uur geopend.

Alles over de actie van Magisch Zoetermeer, het kerstdorp, de vlogs van youtubers vindt u op www.magischzoetermeer.nl of op Facebook.com/magischzoetermeer

Meer berichten