Foto: Patricia Munster

Boek over pesten door Martha Pelkman wordt gelanceerd

ZOETERMEER - Op zaterdag 24 november verschijnt het boek #ikbengepest van Martha Pelkman. Zij viert dit met een boeklancering in de Happy Moose in Zoetermeer van 16.00 tot 18.00 uur. Voorafgaand aan de lancering vindt er de workshop "Schrijven met je zintuigen" plaats, waarvoor nog maar beperkt plaatsen beschikbaar zijn. Deelnemers aan de workshop ontvangen, naast een leuke goodiebag, ook het boek #ikbengepest en zijn van harte welkom bij de boeklancering.

"Dit boek heb ik geschreven, omdat ik vroeger zelf dagelijks gepest ben en ik ben eroverheen gekomen. Ik wil anderen die dit ook hebben meegemaakt laten weten dat je het kunt overwinnen en dat je niet alleen bent", vertelt Martha Pelkman. Daarnaast heeft Pelkman ook de wens om een beweging op te starten zoals #metoo. "Pesten heeft zo'n ongelooflijk grote invloed op mensen, dat werkt nog jaren nadat het gebeurde door. Ik ben jarenlang depressief geweest, heb een eetstoornis ontwikkeld en durfde vooral niet op te vallen. Ik dacht heel vaak: 'Als ik nu mijn auto met 120 in de vangrail parkeer, dan ben ik overal vanaf.' Maar gelukkig heb ik dat niet gedaan. De omkeer kwam in 2008, toen mijn vader overleed, dat heeft alles naar de oppervlakte gebracht."

Het heeft Martha enorm geholpen om over haar depressie en eetstoornis te schrijven. En dat is wat zij ook met haar boek uitdraagt: creatief schrijven over pijnlijke herinneringen helpt je om eroverheen te komen.

Pesten is een hot topic op dit moment. En zeker cyberpesten staat op de radar. In de periode dat Martha gepest werd, bestond het internet nog niet. Er gebeurt nu zoveel buiten het zicht van ouders en docenten via social media, dat Martha denkt dat ze er niet meer geweest was, als het internet in de jaren tachtig en begin jaren negentig gemeengoed was geweest. "Internet onthoudt alles. Alles wat je zegt of doet, wordt bewaard en kan enorme schade toebrengen in je latere leven. Daar houden mensen vaak geen rekening mee als ze iemand pesten. Zeker nu werkgevers ook je profiel op Facebook bezoeken om te kijken of ze je willen aannemen."

Martha Pelkman is sinds 2014 zelfstandig ondernemer in Zoetermeer en blogt al jaren op www.drspee.nl. Haar boek en workshop verkoopt ze via www.ikbengepest.nl. Na haar studie Nederlands werkte ze als webredacteur en stond ze voor de klas in het voortgezet onderwijs. Workshop Schrijven met je zintuigen: 13.00-16.00 uur met aansluitend Boeklancering van 16.00 - 18.00 uur. Tickets en boekverkoop via www.ikbengepest.nl. Happy Moose, Het Lange Land 20.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden