Wie wint de Publieksprijs Kunst en Cultuur

Zoetermeer - Het publiek bepaalt wie de winnaar zal worden van 'het Bronzen Visdiefje' en de geldprijs van €1000,-. Welk persoon, gezelschap, organisatie of initiatief uit Zoetermeer verdient deze eer? Wie van de vijf genomineerden heeft zich in 2018 innovatief en verrassend onderscheiden op het gebied van kunst en cultuur? Alles hangt af van de stem van het publiek! U kunt stemmen voor Zohra Jongerius, The Young Ones, Jas van Taal, Circo di Strada en Anuschka en Maria Pedona.

Stemmen kan tot 25 november 2018 via www.zoetermeer.nl/publieksprijs of via het stemformulier op deze pagina. Per persoon is mogelijk om één stem uit te brengen.

De spannende uitreiking van de Publieksprijs Kunst & Cultuur zal plaatsvinden op zondag 2 december 2018 om 15:00 uur in het Stadstheater. De uitreiking is gratis toegankelijk voor iedereen.

De genomineerden zijn:

Circo di Strada

Circo di Strada is een unieke performance met een gevarieerde combinatie van steltlopen, jongleren, eenwielfietsen en ballopen. De circusparade van Jori Veldhuizen heeft in zeer korte tijd al vele lovende reacties gekregen bij parades, straattheaterfestivals, evenementen, bedrijfsfeesten en pretparken: in binnen- en buitenland! Naast diverse internationale evenementen in Europa werd Circo di Strada dit jaar ook ingevlogen in Hong Kong voor de Chinese New Year Parade en traden ze op tijdens het Formule 1 evenement in Baku, Azerbeidzjan. Ze oogden hier veel bewondering. In mei 2018 kregen de circusartiesten ook in Nederland een groot podium bij Toppers in Concert in de Amsterdam Arena. Ze deden mee aan de show en zetten een mooie act neer.

Anuschka en Maria Pedano

De jonge talentvolle zusjes Anuschka (18) en Maria (15) Pedano stralen op het podium! Anuschka met de warme klanken van haar altviool en Maria met haar hobo en haar bijzondere stem. Beiden wonnen eerste prijzen bij het Prinses Christina Concours en concoursen van internationale allure. Maria dit jaar nog tijdens de Gnessin Music Competition in Moskou. Ze geven concerten in binnen- en buitenland, zoals tijdens het Grachtenfestival, in het Concertgebouw, Klassiek op het Amstelveld, het Spivakov Festival of Musica Mundi en waren samen meerdere malen te gast op tv bij Podium Witteman. En laten liefhebbers hiermee genieten van hun muziek. Dit jaar gaat een grote droom van de muzikale dames in vervulling en gaan ze samen op tournee naar Hong Kong en Singapore.

Jas van Taal

'Jas van Taal' is een poëzieproject van Bibliotheek Zoetermeer voor peuters en kleuters, ontwikkeld door Huis van Gedichten. De allerjongste Zoetermeerders worden hiermee gestimuleerd om creatief te zijn met taal. Tijdens een korte workshop 'onderzoeken' de kinderen de Jas van Taal. Ze kijken, zingen, bewegen en luisteren, en maken zo spelenderwijs kennis met nieuwe woorden, gedichten, en boeken. De kinderen beleven veel plezier aan klanken en taal, die ze niet dagelijks horen. Samen maken ze aan de hand van wat ze gehoord hebben een heel nieuw gedicht. De groepsgedichten die de kinderen met elkaar hebben gemaakt worden na afloop van het project tentoongesteld in de wijk in de vorm van raamgedichten. Op deze manier kan een hele wijk meegenieten van wat de jongste inwoners hebben gemaakt tijdens hun poëzieworkshop.

Zohra Jongerius

Zohra Jongerius (13) wilde als kleuter al violiste worden toen ze op een keer werd gegrepen door het muziekinstrument. En dat gebeurde. Zohra ging vioolspelen en is niet meer gestopt. Net als haar broer Dante (17; blokfluit, traverso & directie) studeert ze aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Dat ze talent heeft, blijkt wel uit de concoursen die zij doet. Begin dit jaar verraste ze met haar optreden tijdens het Nederlands Vioolconcours, waar de vakjury haar de derde prijs toebedeelde. En afgelopen zomer won ze op het Peter de Grote-festival de HJSO Solistenprijs. Door haar muzikaliteit en werklust wordt Zohra gezien als één van de aanstormende viooltalenten van Nederland. "Ik kan me geen leven voorstellen zonder viool. Anderen raken met mooie muziek, daar word ik echt gelukkig van", zegt de gepassioneerde jonge violiste.

The Young Ones

Met het project 'The Young Ones, Onze Jaren Zestig in Zoetermeer' laat het Historisch Genootschap Oud Soetermeer zien dat geschiedenis niet stoffig hoeft te zijn. Integendeel! De Jaren Zestig leven volop: we waren er immers zelf bij! De tentoonstelling, het boek en de film/dvd maken Onze Jaren Zestig verrassend herkenbaar. Herinnert U zich deze nog, nog, nog: transistorradio, jukebox, Puch, speldjes. ("Oh, ja!"). Maar ook: foto's, documenten, filmbeelden… En: Muziek! The Sound of the Sixties, Yeah Yeah Yeah. De Young Ones brengen al deze facetten terug met hun activiteiten. Het project The Young Ones laat oude tijden herleven maar brengt ook mensen samen die jong waren in de jaren zestig en elkaar door het project weer ontmoeten.

Meer berichten