Foto: RonJenner.nl

Overlast door 100 jongeren

Zoetermeer - In Zoetermeer worden maar liefst 100 jongeren intensief door politie, jongerenwerk en handhavers in de gaten gehouden. Deze 100 vertonen overlast en crimineel gedrag. "We zijn er actief mee bezig om dit een halt toe te roepen", aldus burgemeester Aptroot.

De overlastgevende jongeren komen in de hele stad voor maar op dit moment zijn vooral in de wijken Oosterheem, Palenstein en Seghwaert de meeste problemen. De jongeren zijn tussen de 10 en 20 jaar. "45 jongeren hebben een hoge prioriteit en 55 monitoren we en zo komen we uit op 100 jongeren die we nauwlettend in de gaten houden. Hierin zitten ook jeugdbendes die op het criminele pad gaan."

De jongeren maken zich schuldig aan bedreiging, diefstal maar ook het dealen van drugs. Onlangs hebben twee jongerengroepen zelfs op elkaar geschoten. "Volstrekt ontoelaatbaar", vindt burgemeester Aptroot. De gemeente en politie gebruiken een persoonsgerichte aanpak. Aptroot: "Het heeft uiteraard de voorkeur om deze jongeren op het rechte pad te krijgen en te zorgen dat ze gaan sporten, stage gaan lopen, werken of naar school gaan. Maar als iemand niet meewerkt, dan pakken we het ook keihard aan."

Burgemeester Aptroot zou graag meer politie-inzet willen om de strijd tegen criminele en overlastgevende jongeren aan te pakken. "Maar ik denk dat elke burgemeester zeker van de grote steden die wens heeft", zegt hij.

Hoewel de zorgen groot zijn, is Aptroot optimistisch dat de ergste overlast kan worden teruggedrongen. "Toen ik zes jaar geleden burgemeester werd, waren er grote zorgen in Buytenwegh en noemden inwoners de wijk onleefbaar. Door onder andere de inzet van de Stadsmarshall is dat verbeterd. Al is het een utopie dat er nul problemen zijn", aldus Aptroot.

Meer berichten