Alcuin Olthof (architect) en Willem Hermans (stedebouwkundige) ontmoeten u heel graag op 27 november in deze oude garage aan de Ambachtsherenlaan in Palenstein. Foto: Simone Langeveld
Alcuin Olthof (architect) en Willem Hermans (stedebouwkundige) ontmoeten u heel graag op 27 november in deze oude garage aan de Ambachtsherenlaan in Palenstein. Foto: Simone Langeveld (Foto: )

Schatbewakers zijn op zoek naar de echte ziel van Palenstein

Simone Langeveld

De vraag 'Gaan we slopen óf behouden en vernieuwen door inbreiden op een manier die de kwaliteit van het wonen zou verbeteren?' werd niet gesteld toen er begin van deze eeuw plannen werden gemaakt voor de stadsvernieuwing in de wijk Palenstein. Het is een wijk vol dynamiek, vol 'klassieke' stadsvernieuwing. Is het een goede plek om te wonen? Hoe ervaart u Palenstein zoals het nu is?

Zoetermeer - Dit zijn vragen die aanleiding zijn voor het Stadswijkgesprek (kraal 8) in de reeks op zoek naar de ziel van de Zoetermeer in de verschillende woonwijken. Alcuin Olthof van Schatbewaarders: "We zijn in de Dorpsstraat begonnen met de pilot en zullen daar ook eindigen en hebben dan volgens de methode van het kralenspel woonervaringen in alle wijken besproken. Want we blijven op zoek naar de ziel van Zoetermeer."

In het voorjaar 2019 zal de oogst bekend worden van deze zoektocht. De inventarisaties, de Stadswijkgesprekken worden georganiseerd om erachter te komen wat de pareltjes in de woonomgeving van inwoners van Zoetermeer zijn. Wat maakt dat men ergens prettig woont en wat is juist iets wat men wel zou kunnen missen? In oktober was het Stadswijkgesprek voor de wijken Oosterheem/Noordhove gepland. Maar de opkomst in de Noordhovense Taborkerk was te laag. Olthof: "We proberen het gesprek over Oosterheem nog te herhalen in dit jaar. Ook het gesprek De Leyens en Buytenwegh moe nog plaatshebben."
Willem Hermans: "Hoe zou de vernieuwing in Palenstein eruit gezien kunnen hebben door niet (of zoveel) grote woningcomplexen te slopen? Valt er iets te leren van sloop? Zou het anders kunnen, met meer inspraak van de huurders of door meer in verkoop te laten gaan? Is de woonsituatie verbeterd of is er ziel of karakter, verloren gegaan? Hoe ervaart men de wijk Palenstein nu? Er waren tijden dat de Ambachtsherenlaan werd vergeleken met de Haagse Laan van Meerdervoort... Zoetermeer werd stad... huisnummer 1424." De nieuwkomers waren, zo weet het tweetal erg blij met hun nieuwe ruime en lichte woonruimte in Zoetermeer. "Er is meer dan alleen hoogbouw in Palenstein net als de in dezelfde opzet ontworpen wijk Driemanspolder. En er zijn pareltjes, bijvoorbeeld de terrasflat aan het Douzapad. Wat zijn nieuwe parels?" Hierover gaan de Schatbewakers heel graag met u in gesprek. Kom langs in die geweldige garage.

Schatbewakers nodigen iedereen uit die het waardevol vindt om mee te praten over de woonwijk Palenstein. Zet in je agenda:
Dinsdagavond 27 november. Inloop om 19:30 uur - start 20:00 uur tot ca. 22:00 uur. www.schatbewakers.nl

Meer berichten