Hilde bezig met de slalom
Hilde bezig met de slalom (Foto: Remco van den Berg)

Hilde traint het hele jaar door

Nico Mos

Ze staat 15 weken per jaar op de ski's in Oostenrijk, Tsjechië, Slovenië en Slowakije. Daarnaast doet ze, vooral in de zomer, nog zo'n 15 à 20 uur per week aan fysieke training (sportschool en judo). Kortom, je kunt wel zeggen dat skiën de passie van Hilde van Doornen (15) is.

Zoetermeer - "Eigenlijk sta ik al vanaf mijn derde jaar op de ski's. Tot mijn achtste jaar ging ik met mijn ouders naar hetzelfde skigebied in Oostenrijk. Ik ben daardoor beter gaan skiën. Momenteel train ik eigenlijk het gehele jaar door. In Nederland train ik vooral in Snowworld Zoetermeer, of Landgraaf en verder vooral in Oostenrijk", valt Hilde direct met de deur in huis. Ze zit op het Erasmuscollege maar inmiddels is ze wel een wedstrijdskië. "Ik ski bij Ski Racing Development. Dat team wilt nu het beste programma opstellen, zodat we zover mogelijk kunnen komen. Zij zijn door de bond (NSKIV) als talententeam erkent, zodat zij NOC * NSF - skiërs mogen begeleiden. Sinds vier jaar heb ik de NOC* NSF status. Daardoor krijg ik vrij van school maar moet ik wel al het huiswerk maken. Zo lang die combinatie goed gaat (school en skiën) mag ik er mee doorgaan."

Ze somt op: "Per jaar doe je vier fysieke testen, drie testen bij je team en eentje centraal. Plus twee dagen skitesten per jaar. Die testen worden in Oostenrijk gehouden; een dag reuzenslalom en een dag slalom Uiteindelijk komt er een gemiddeld cijfer uit en als dat hoog genoeg is krijg je de status. Ik ski al wedstrijden en voor de slalom sta ik in de huidige ranking op de derde plaats", vertelt ze. "Laatst hadden we de Lage landencup, waar ik op de eerste dag als vierde eindigde en de tweede dag als tweede". 'Wanneer is je eerste (grote) wedstrijd? "Dat is het NJK indoor in Landgraaf op 3 en 4 november a.s. Dit NJK zit mooi in mijn opbouw voor het gehele seizoen. Niet dat ik daar nu al perse moet pieken, hoor."

Meer berichten