Femke Daudeij 3e in Portrait Master Awards.
Femke Daudeij 3e in Portrait Master Awards. (Foto: )

Fotografe gefascineerd door blikken

Marijke Helsloot

Derde prijs Portrait Master Awards

De 36-jarige Femke Daudeij uit Zoetermeer is gefascineerd door de blikken van mensen die ze als fotografe vastlegt in haar prachtige foto's. Haar unieke foto's van voornamelijk kinderen tonen een compleet beeld van een kwetsbaar mens op de foto. Ze besloot één foto in te sturen voor de fotowedstrijd 'Portrait Master Awards' in Phoenix en ze ging met de bronzen Award huiswaarts. Een groot succes voor de Zoetermeerse fotografe.

Zoetermeer - Femke maak unieke beelden van voornamelijk kinderen, poserend met accessoires die symbool voor een diepere betekenis staan. Op haar winnende foto zien we haar dochter omhuld met tule en bloemen. "Ik zoek een diepere laag op door heel subtiel met symbolen te werken, zoals geneeskrachtige planten af te beelden bij een meisje afgebeeld als jong boerinnetje van 100 jaar geleden. Daarnaast kijk ik goed wie ik voor mijn lens heb", legt Femke uit. "Ik vroeg mij bij mijn dochter af dat als een raaf een meisje zou zijn, hoe zou zij er dan uit zien? Ik creëerde een zwarte sfeer om haar heen met zelf geplukte bloemen uit de berm. Tijdens het fotograferen zag ik die bijzondere blik: je kunt mij niks doen maar tegelijkertijd ben ik heel kwetsbaar." Haar keuze bleek een succes want Femke kreeg een bronzen plak in de internationale wedstrijd.

Met haar portretfoto's wil Femke de ziel van de persoon laten zien. "Ik wil vooral dat kinderen zich mooi vinden en dat ze zichzelf de moeite waard vinden. Door de persoon vast te leggen, zie je dat je bestaat. Hoe fijn is het dan dat je jezelf terugvindt op een doek in de woonkamer? Vroeger werd iedereen vastgelegd op een schilderij. Ik haal het mooiste van iemand naar boven en leg het vast op beeld. Vervolgens druk ik het af op fluweelachtig papier dat generaties lang meegaat", vertelt Femke terwijl ze haar foto's laat zien. Een prachtig portfolio heeft zij inmiddels.

Toekomst

Hoe Femke haar toekomst ziet? Femke heeft veel ambities voor de toekomst. De Zoetermeerse zou graag een eigen fotostudio willen waar ze ouders met kinderen kan ontvangen.

"Het liefst met een comfortabele leesruimte, zodat ouders kunnen ontspannen terwijl hun kind lol heeft voor de camera", vertelt ze lachend. "Ik zie het als mijn missie om het laten maken van een portret toegankelijker te maken. Niets houdt je tegen om alleen of samen met je kind gefotografeerd te worden. Zeker als jij altijd de foto's normaal gesproken maakt. Ook jij mag gezien worden", vindt Femke Daudeij.

Dit verhaal komt van Indebuurt.nl. Wilt u meer artikelen op dit platform lezen, ga dan naar de website.

Meer berichten