Hélène column
Hélène column (Foto: portret Hélène Ouwerkerk)

Lichtje aan

Het is weer zover. Na een lange, warme (zeg maar gerust hete) zomer, is het nu toch echt voorbij. De herfst en de winter doen hun intrede. Afgelopen weekend ging uiteraard de wintertijd in. Ik ben persoonlijk niet zo'n voorstander van dat geschuif met die tijden. Al is het natuurlijk wel fijn dat het 's ochtends wat eerder licht is. Maar toch. Zo'n uurtje hakt er bij mij altijd wel in. Wat dat betreft ben ik wel blij met het besluit van de Europese Commissie om de zomer- en wintertijd af te schaffen. Maar of alle landen ooit op één lijn komen dat vraag ik mij ernstig af.

Gelukkig hoeven we ons daar in Zoetermeer niet druk om te maken. Waar we ons wel druk om moeten en kunnen maken is hoe vooral fietsers zich in deze donkere maanden een weg banen door een donkere stad. Uiteraard er is volgens mij voldoende straatverlichting maar het blijft hoe dan ook donker. Dus zelf zorgen dat je zichtbaar bent, is dan wel het devies. Zelf ben ik daar altijd nogal panisch over. Ik weet dat fietslichtjes snel stuk kunnen gaan dus schaf ik al jaren een grote hoeveelheid mobiele lichtjes aan. Als onze dochters, vriendinnen of wie dan ook op pad gingen dan hamer ik altijd op een werkend licht. Zo niet? Lichtje mee. Ik heb er genoeg in voorraad.

Dat is niet bij iedereen zo, bleek toen ik deze week naar de redactie ging. Meestal ga ik op de fiets maar omdat het erg hard regende, pakte ik de auto. Tijdens de route passeer ik een school. Net als veel andere automobilisten die door de bussluis bij de Driesprong gedwongen worden om langs scholen te rijden om naar Rotterdam of Pijnacker te gaan. Maar dit terzijde. Ondanks donkerte en regen reden veel fietsers zonder licht. Ook moeders met kinderen naast zich. Waren ze overvallen door het donker of denken ze echt dat ze goed zichtbaar zijn voor andere weggebruikers? Het liefst zou ik deze mensen ter plekke wat lampjes toewerpen. Daarom is de actie van Zoetermeer Vooruit die op schoolpleinen met verf een waarschuwing 'Licht aan' heeft aangebracht mij uit het hart gegrepen. Ik rij voortaan maar om als ik naar mijn werk ga en tot die tijd doe ik de oproep 'Doe je licht aan'!

Meer berichten