De Magie van het Tuinieren

De magie van tuinieren verandert voor altijd je kijk op tuinieren … en op jezelf.

Groei & Bloei, Afdeling Zoetermeer, organiseert een workshop op15 november van 20.00 uur tot 22.00 uur in het gebouw achter De Sniep, Broekwegschouw 199, 2726LC een lezing genaamd “De magie van Tuinieren”. Voor leden gratis, niet leden betalen 5 euro per persoon. Voor meer informatie en aanmelding www.zoetermeer.groei.nl. De lezing gaat over een tuinboek dat je kijk op tuinieren verandert. Tuincoach Wim Paul van der Ploeg neemt je mee op een inspirerende, transformerende reis door je tuin en je innerlijke belevingswereld. Het boek reikt je een nieuwe manier aan om in diep bewustzijn een liefdevolle, aandachtige relatie met je tuin en met jezelf op te bouwen. Het voorwoord is geschreven door Modeste Herwig. Modeste is een Nederlandse schrijver, tuinfotograaf en tuinontwerper.

Dit boek nodigt uit om je eigen tuin, het werk dat je doet in de tuin en zelfs de tuinplanten door een andere bril te bekijken. Een filosofische bril, een spirituele bril, een bril die je intens leert observeren. Al lezende en tuinierende wordt ontdekt hoe nieuwe inzichten te gebruiken.
De vergelijking van praktische tuinklussen met mentale zaken is heel verfrissend. Voltaire vertelde ons al: “Het is onze taak om onze eigen tuin te cultiveren”. Gebruik je bij het tuinieren, én tijdens bezoek aan andermans tuinen, optimaal je nieuwsgierigheid, fantasie en gevoel dan komen allerlei creatieve processen voor het cultiveren van je eigen denken op gang. Originele ideeën borrelen als vanzelf op, woekerende gedachten worden geordend, nieuwe inzichten volgen. Alle zintuigen werken volop en je bent gewoon gelukkig tussen frisgroene bladeren en kleurrijke bloemen. Zo heb ik dat zelf altijd ervaren, en daarom fascineren tuinen en tuinieren mij al zo lang als ik me kan heugen.
De tips om notities te maken, sporen aan om naar antwoorden en oplossingen te zoeken en ze te verzamelen in een tuindagboek. Door bewust deze antwoorden te formuleren voor jezelf krijg je al meer inzicht en werk je aan een voortdurend leerproces. De tuin als leerschool voor geestelijke ontwikkeling. Maar ook een plek die zorg en aandacht nodig heeft om te groeien en te bloeien, net als jezelf.
Wim Paul geeft met dit boek inspiratie om anders naar mijn eigen tuin te kijken en nog meer te genieten van de magie van de natuur. Zijn rust, liefde voor de planten, het willen delen van zijn tuinplezier en zijn ‘groene’ hart vind ik heel bijzonder. Door de beeldende tuinbeschrijvingen en de mooie foto’s laat Wim Paul je mee genieten van de tuinen die hij bezoekt. Je krijgt vertrouwen in je tuin én in jezelf. Wim Paul neemt je aan de hand, mee langs het tuinpad, en coacht je zo door de tuin en door het leven.

Meer berichten