Anja Hermanus-Schröder met haar hond Pippi. "Wil je je laten inspireren tot blauw- en groengelovig zijn, dan ben je welkom bij de workshop!"
Anja Hermanus-Schröder met haar hond Pippi. "Wil je je laten inspireren tot blauw- en groengelovig zijn, dan ben je welkom bij de workshop!" (Foto: )

Hoe kun je duurzame keuzes maken?

Marit Nikerk

Groen- en blauwgelovig leven

Duurzaamheid is een verzamelbegrip geworden voor van alles en nog wat. Maar wat houdt duurzaamheid in en hoe kun je zelf bijdragen aan duurzaamheid? Vegan Church organiseert in samenwerking met De Pelgrim op 14 november de intrigerende workshop: 'Hoe word ik als christen groen- of blauwgelovig, samen met God en mijn winkelwagentje?'

Zoetermeer – "De titel roept hopelijk vragen op," lacht Anja Hermanus-Schröder. Samen met Sandra Hermanus-Schröder zal zij deze workshop verzorgen. Beiden merken dat er veel algemene vragen zijn binnen de kerk rondom duurzame keuzes maken. "We delen tijdens de workshop informatie over bijvoorbeeld dierenwelzijn, gezondheid en visserij en kijken wat dat met ons boodschappenlijstje te maken heeft." Groengelovig richt zich op duurzame aspecten op de aarde, blauwgelovig in alle wateren. "Wij willen op zoektocht gaan," vertelt Anja enthousiast. "We gaan een duurzame bucketlist invullen en kijken hoe groen we nu zijn. Mensen zullen verrast zijn hoe groen ze al bezig zijn."
Voor Anja en Sandra is de dagelijkse menukeuze een belangrijk speerpunt in duurzaamheid. Daarom is er die avond ook een veganistische proeverij. "Mensen kunnen kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt proeven om te ervaren hoe makkelijk het is, maar ik zal ook zelf hapjes bereiden," vertelt Anja. "Na de proeverij zijn er verschillende activiteiten, waarbij mensen kunnen kiezen waarin ze zich willen verdiepen." Zo zal een thema gaan over eten, een andere over huishoudelijke zaken als schoonmaakmiddelen en energie, en de derde over verzorging zoals kleding, schoeisel en cosmetica. "Niet voor iedereen zijn de stappen in dezelfde volgorde," legt Anja uit. "Je kiest zelf welke stap je wilt zetten. Als je weet welke invloed jouw keuze heeft en je achter dat te bereiken effect staat, is het veel makkelijker om je leefstijl aan te passen. Het levert zoveel vreugde op." Zelf maakte ze de omslag naar een veganistische leefstijl. "In het begin was ik huiverig rondom het eten. Ik dacht dat mijn keuze heel erg beperkt zou zijn, maar dat is totaal niet zo. Ook heb je tegenwoordig trendy duurzame kleding." De stap om te consuminderen en regelmatig ontspullingsacties te houden heeft haar veel gebracht. "Niet alleen heb ik meer geld in mijn portemonnee," lacht ze. "Ook maak ik me minder druk over wat ik meen te moeten hebben. Dat maakt het leven een stuk lichter. Het levert veel meer op dan ik had verwacht." Ze hoopt dat deelnemers dan ook geïnspireerd raken na de workshop en gemotiveerd raken vanuit hun christen zijn. "Als je echt overtuigd bent dat alles wat we tot onze beschikking hebben op aarde een cadeau is van God: hoe logisch is het dan om daar zorgvuldig mee om te gaan?
De workshop is op 14 november van 19.30 tot 22.00 uur in het 't Centrum, Frans Halsstraat 1. Op 10 april is een vervolg, die ook losstaand te bezoeken is. Deelname kost €5,- en aanmelden kan via www.veganchurch.nl/winkel . Zie ook www.depelgrimzoetermeer.nl/

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden