Bijzonder! Deze 'filmstill' is het 'levende bewijs' van een Zoetermeerse kolonie rosse vleermuizen. M.v.d.Tol https://youtu.be/GgY2YMAv-lA
Bijzonder! Deze 'filmstill' is het 'levende bewijs' van een Zoetermeerse kolonie rosse vleermuizen. M.v.d.Tol https://youtu.be/GgY2YMAv-lA (Foto: )

Vlerkige groeten uit het groen deze week...uit de spouwmuur

Deze week in Streekblad een donker en schemerig bericht van Marga van der Tol van het Vleermuisplatform Zoetermeer. Hoewel... zo griezelig zijn ze niet die vleermuizen, of toch?

Zoetermeer - Het is weer bijna Halloween, en het is nog heerlijk warm buiten. Prima weer voor een avondwandeling! En als je dan toch buiten bent, in het donker, let dan eens op of je van die kleine zwarte schimmetjes langs ziet vliegen. Griezelig genoeg? Want gekker word het niet hoor, die kleine zwarte schimmetjes zijn natuurlijk vleermuizen, die al jaren en jaren al in je spouwmuur wonen en dat is heel gewoon in ons land.

In de Middeleeuwen was een vleermuis in je huis een teken van geluk. Mensen hielden van vleermuizen! En waarom niet, het is best leuk zo'n kolonie vleermuizen in je huis. Je word er niet ziek van, ze maken je boel niet vies, kortom je merkt er weinig van. Maar het is wel reuze fijn dat ze er zijn, want ze eten allerlei insecten, ook die vervelende muggen waar jij dan niet meer door geprikt kan worden.

Dat is ook gelijk het probleem van de vleermuizen, want als je insecten eet, dan heb je tegenwoordig veel honger. Door het gebruik van al die bestrijdingsmiddelen gaat het niet goed met de insecten en dus ook niet met de insecteneters. Vleermuizen lopen dus in aantallen terug.

Batdetector

Het wordt wel steeds makkelijker om zelf vleermuisonderzoeker te worden, aldus Marga van het Vleermuisplatform Zoetermeer. We weten steeds meer van vleermuizen en ze worden steeds interessanter, en je kan nu ook steeds makkelijker zelf vleermuisonderzoeker worden, want de apparatuur waarmee je voor ons mensen de onhoorbare geluiden van vleermuizen hoorbaar kunt maken, bijv. de batdetector, wordt steeds goedkoper.

Nacht van de nacht

Binnenkort, op zaterdagavond 27 oktober is het weer Nacht van de Nacht, dan kan je vleermuizen in het echt zien in ons eigen Balijbos. Omdat het al vroeg donker is kunnen ook de jonge kinderen nog even komen kijken. Wij hebben vanaf 18.30 uur elk half uur een mini-excursie waarin we de vleermuizen van de Balij steeds beter te zien krijgen.
Wil je mee? Je bent welkom vanaf 18.30 in de Balijhoeve, Kurkhout 100, Zoetermeer. Meer weten? Fladder naar www.vleermuisplatformzoetermeer.nl, meld je aan en dan nemen wij contact met je op.

 

 

 

Meer berichten