Ook in de horeca wordt Halloween opgepakt. Foto: PR
Ook in de horeca wordt Halloween opgepakt. Foto: PR (Foto: Roy Poots)

Wie heeft het mooist versierde Halloweenhuis?

Hélène Ouwerkerk

Naarmate eind oktober dichterbij komt, ziet organisator Mark Merckens ook de Halloweenactiviteiten als paddenstoelen uit de grond schieten. Dat doet hem deugd. Als het aan hem ligt wordt Zoetermeer Halloweenstad van Nederland.

Zoetermeer - Sinds een paar jaar is Merckens verantwoordelijk voor Halloween in Zoetermeer. Aanvankelijk met de Halloweenparade maar sinds vorig jaar omwille van de veiligheid een Halloweenwalk waar het publiek langs de verschillende Halloweenopstellingen met acteurs loopt. "Ik merk dat het steeds meer gaat leven want er ontstaan steeds meer activiteiten zoals de Halloweenkermis, de drive true MacDonalds en ook de Dorpsstraat doet mee met activiteiten." De volgende stap voor Mark Merckens is de versiering van huizen van Zoetermeerders. Om dat te enthousiasmeren werd vorig jaar de Halloween Home Award in het leven geroepen. Enkele tientallen mensen deelden foto's van hun huis of tuin. "Het aantal aanmeldingen loopt nog niet echt storm dus ik hoop van harte dat de mensen de komende week aan de slag gaan en hun huis omtoveren in Halloweensfeer", zegt Merckens. "Er is in Seghwaert een straat waar mensen heel enthousiast met het thema aan de slag gaan. Ik vind dat mooi omdat op deze manier mensen met elkaar worden verbonden."
De jury staat te popelen om de inzendingen te bekijken. "Vorig jaar hebben we een keuze gemaakt naar aanleiding van de filmpjes en foto's maar dit jaar bezoekt de jury de mooiste en genomineerde huizen op woensdagavond 31 oktober. De winnaar van de Halloween Home Award 2018 mag een minuut geblinddoekt winkelen bij Albert Heijn XL in het Stadshart. Een mooie maar ook spannende prijs", aldus Mark Merckens.
Toch is er ook een groep tegenstanders die het hele Halloweenfeest niet zo zien zitten. Mark Merckens weet ervan: "Ik respecteer uiteraard ieders mening en iedereen heeft recht op zijn eigen mening maar ik denk dat het niet meer te stoppen is. Halloween speelt niet alleen in Zoetermeer. Het is inmiddels een landelijk feest dat in veel steden zoals Amsterdam en Haarlem wordt gevierd. En ook pretparken pakken al jaren met veel succes het Halloweenthema aan. Het spreekt dus ook veel mensen aan."

Meer berichten