Karen Paternotte, Dick Sonneveld en Ellen Vermeulen. "Wij bieden mensen een handreiking, een begin, dat mensen zelf gaan uitbouwen."
Karen Paternotte, Dick Sonneveld en Ellen Vermeulen. "Wij bieden mensen een handreiking, een begin, dat mensen zelf gaan uitbouwen." (Foto: )

"Daar waar die ene naam weer klinkt"

Marit Nikerk

Gedenking rondom de watertoren

"Als je mensen verliest, dan raak je ze nooit helemaal kwijt." Dick Sonneveld, Karen Paternotte en Ellen Vermeulen organiseren op zondag 28 oktober de jaarlijkse gedenkdag rondom de Watertoren in Rokkeveen. Met een bijzonder ritueel, waarbij namen van overledenen hardop worden voorgelezen, herdenken mensen hun dierbaren.

Zoetermeer - In voorgaande edities lieten de aanwezigen op het einde ballonnen op: dit jaar kiest kunstenares Ellen om een vaandel te maken, bestaande uit ongeveer 150 stroken stof. Iedere bezoeker krijgt de kans om op een vaantje de naam van zijn of haar overleden dierbare te schrijven. "Het verbaast me dat het beetje wat ik aanreik tot bloei mag komen op dat moment en dat mensen er troost in vinden," vertelt Ellen. "Als het een beetje waait en die vaantjes gaan wapperen," beeldt Karen zich in. "Dat zou heel mooi zijn."
De vaantjes passen bij het thema van dit jaar: gedragen door de wind. Het is een verwijzing naar Bob Dylans 'Blowing in the wind'. "Dat zijn natuurlijk al die namen. Dierbaren blijven altijd bij ons," vertelt Dick. "Ze mogen worden gedragen door de wind. Gelovige mensen zullen iets van de heilige geest erin herkennen - gedragen door God - maar mensen die niet gelovig zijn zullen nadrukkelijk horen dat dierbaren nooit weg zijn." Maar ook degene die achterblijft mag in het verdriet gedragen worden, legt Karen uit. "Dat iemand voor je zorgt." "Het thema heeft meerdere kanten," licht Ellen toe. "Doordat wij het in meerdere lagen aanbieden, kan iedereen er op aansluiten. En dan ontstaan dingen die wij van tevoren niet kunnen bedenken."
Traditiegetrouw vindt de gedenking plaats rondom de Watertoren. Ook bij slecht weer gaat het door. Vorig jaar moest men voor het eerst de viering binnen houden in De Wijngaard. Toch ging men na afloop wel naar buiten. "Toch wilden mensen dat ritueel van de ballonnen oplaten doen," vertelt Karen. "En een stukje loslaten." De drie organisatoren vinden het bijzonder hoe de viering zich ontwikkeld heeft en verbindt. Zo helpen dit jaar ook jongeren mee met het opbouwen en zal World Servantlid Femke Bussman zingen. Iedere bezoeker mag zelf een voorwerp meenemen, wat past bij hun overleden dierbare. "Bijvoorbeeld foto's of knuffels," vertelt Dick. "Dat neerzetten doet zoveel." Hart van de viering is dat iedere naam die herdacht wordt hardop wordt voorgelezen. "Waar die naam weer klinkt," zegt Dick. "Die ander is bij je in gedachte, maar wanneer zeg je dat?" Dat een ander die naam uitspreekt, raakt de aanwezigen tijdens de viering zichtbaar. Karen vult aan: "Het gedenken met anderen, dat mag je op jezelf doen of met elkaar, maar je geeft samen je eigen stukje vorm. Dat is bijzonder."
Op 29 oktober om 15.00 uur begint de viering rondom deWatertoren in Rokkeveen of bij slecht weer in De Wijngaard, Moeder Teresasingel 100. Neem gerust een herinneringsvoorwerp mee. Vooraf kunt u naam van uw dierbare opgeven. Na afloop kunt u napraten in De Wijngaard.

Meer berichten