Jose Bontje woont al 41 jaar in Zoetermeer en heeft zorg voor haar buurt. Onlangs zorgde zij (met heel veel steun) voor een ballon vrij Zoetermeer. Tekst bordje fiets: 'weer een auto minder'.  Foto Simone Langeveld
Jose Bontje woont al 41 jaar in Zoetermeer en heeft zorg voor haar buurt. Onlangs zorgde zij (met heel veel steun) voor een ballon vrij Zoetermeer. Tekst bordje fiets: 'weer een auto minder'. Foto Simone Langeveld (Foto: )

Zeppen over 'Ballon vrij' op een Zoetermeerse Sofa met José

Simone Langeveld

"In het verleden was het vanzelfsprekend om ballonnen op te laten. Het was toch leuk voor kinderen? Ik heb het als leerkracht ook gedaan, ik wist niet beter!" Dit zijn enkele regels uit de tekst die José Bontje op 18 juni insprak tijdens de gemeenteraad.

Zoetermeer - José is 62 jaar en woont sinds 41 jaar "heel erg naar mijn zin in Zoetermeer". Ze is geboren in Hilversum en via Voorburg en Leidschendam met haar ouders in Zoetermeer terecht gekomen. "Je hebt alles om de hoek, je bent dichtbij de grote stad en er is hier een fijne sfeer." Ze heeft een mooie loopbaan achter zich. Begonnen in het kleuteronderwijs in Zoetermeer en Den Haag. Ook in het speciaal onderwijs werkte ze graag met kinderen en nam ze ze, als dat kon, mee naar buiten. Daarnaast heeft ze volwassenen lesgegeven in de Nederlandse taal.
"In 1987, 1988 en 1989 heb ik enorm veel gereisd. Een half jaar trok ik door Azië en vier maanden door het Midden Oosten, daarna ben ik door Afrika heen gereisd, vanuit mijn interesse voor andere culturen. Ik werkte als doktersassistent, als slaapwacht in een serviceflat en 10 jaar als ambulant begeleider in het basisonderwijs. De laatste 14 jaar werkte ik als onderwijs adviseur bij OnderwijsAdvies. Sinds mei 2016 ben ik met prépensioen."
Altijd heeft José's leergierige hart open gestaan voor natuur & milieu. Ze mocht in 2016 een Chapaeu-beeldje ontvangen omdat ze op een bijzonder positieve manier de kap van bomen wist te voorkomen. Tweewekelijks maakt ze samen met een buurman een flinke ronde in de buurt. Met een bak en prikstok. "Dan verzamelen we zwerfvuil. Ik ben zo vaak stukjes ballon tegengekomen én vuurwerkresten. Ik ervaar een positieve samenwerking tussen burger en gemeente. De tijd was ook rijp voor dit burgerinitiatief 'Ballon vrij'." José heeft voor elkaar gekregen dat in Zoetermeer geen ballonnen meer mogen worden opgelaten in de openbare ruimte. Ballon vrij is op 3 oktober in de Raadscommissie door alle partijen omarmd. Over de toekomst: "Ik verwacht dat binnen nu en vijf jaar het vuurwerk afsteken centraal geregeld gaat worden in Zoetermeer. In Istanbul doen ze dat al jaren". Dit past wonderwel in het coalitieakkoord: Groene veilige stad met ambitie. José bedankt iedereen die zijn handtekening zette onder haar petitie Zoetermeer Ballon vrij! Vrije fietser José opende vorige week een vlinder Idylle.

Meer berichten