Na diverse projecten in Palenstein helpt het buurtteam Seghwaert Maakt Vaart bewoners bij het energiezuiniger maken van hun woning. Foto Kees van Rongen
Na diverse projecten in Palenstein helpt het buurtteam Seghwaert Maakt Vaart bewoners bij het energiezuiniger maken van hun woning. Foto Kees van Rongen (Foto: )

Hulp aan bewoners Seghwaert met gasloos en energiezuinig

Kees van Rongen

Na diverse projecten in Palenstein om woningen energieneutraal en gasloos te maken gaat het buurtteam Seghwaert Maakt Vaart huiseigenaren helpen bij het energiezuiniger maken van hun woning. Johan van Zeijl, Frank ten Wolde, Marco Frijmann en Hans Fossen vormen het buurtteam. Tijdens het Energiecafé geven zij tekst en uitleg.

Zoetermeer - Johan, Frank en Marco zijn de energie-ambassadeurs, die hun kennis en ervaring vrijwillig beschikbaar stellen om wijkgenoten te helpen bij hun energietransitie. Hans, met zijn ervaring als inkoper, komt in beeld als bewoners keuzes hebben gemaakt. Hij zorgt via de offerte-aanvraag, dat men de juiste spullen en installatie krijgt. Seghwaert Maakt Vaart is een initiatief van Duurzame Energiecoöperatie Zoetermeer (DEZo), Piëzo en buurtorganisatie Seghwaert Op Dreef in opdracht van de gemeente Zoetermeer. Het buurtteam wordt gesteund door het Fonds 1818 en Van Oppen Milieu Advies.

"Een bestaande woning energieneutraal of gasloos maken is geen eenvoudige zaak," zegt Hans Fossen. "Afhankelijk van het type woning ook een kostbare zaak. Door samen te werken met buurtgenoten wordt geleerd welke energiezuinige maatregelen per soort woning het meest effectief zijn. Wij helpen de wijkbewoners bij de keuze van isolerende en ventilerende maatregelen of bij een nieuw verwarmingssysteem. Met schaalvergroting willen we een aantrekkelijke partij worden voor leveranciers."

De meeste woningen zijn in de periode 1980-1990 gebouwd met de toen gebruikelijke isolerende materialen. Het huidige aanbod aan isolerende materialen is sterk verbeterd. "Dus er valt veel te winnen voor de bewoners met na-isoleren en energie en geld besparen," weet Hans Fossen. "Ons motto: 'twee weten en kunnen meer dan één'."

Het uitgangspunt van het buurtteam is: samen energie besparen, voor een comfortabele woning en lagere energierekening. "Het realiseren gaat niet in één klap. Dat zou ook onverstandig zijn. Maar de komende tientallen jaren zijn energiebesparende maatregelen noodzakelijk. De gaskraan gaat dicht en de CO2 uitstoot moet omlaag wil de leefbaarheid niet in gevaar komen."

Meer berichten