Hélène column
Hélène column (Foto: portret Hélène Ouwerkerk)

Fietsendieven

De politie meldt elders in deze krant dat er in drie weken tijd maar liefst 13 fietsen gestolen zijn in Zoetermeer. En waarschijnlijk is dit aantal vele malen hoger. Immers het bericht betreft alleen de diefstallen uit het Stadshart en Station Oost. De diefstallen elders in de stad zijn niet in dit bericht opgenomen en uiteraard gaat het ook alleen om de diefstallen waarover aangifte is gedaan. Eén van mijn collega's was ook de dupe. Haar fiets werd midden op de dag weggenomen vanaf de Markt terwijl nota bene Festival Historisch Zoetermeer aan de gang was. Van diezelfde plek is van een andere collega een tijdje gelden overigens ook al een fiets ontvreemd toen ze na een etentje op het Stadhuisplein terug kwam.

Ik vind dit aantal fietsendiefstallen werkelijk ongelooflijk. Veel diefstallen zijn midden op de dag. Je vraagt je toch echt af of niemand iets heeft gezien en duidelijk is wel dat deze dieven heel brutaal zijn of kennelijk heel makkelijk met enorme tangen onder jas om sloten door te knippen, te werk kunnen gaan. Het gaat niet om fietsen die soms een paar dagen onbeheerd op een station staan of zo maar om fietsen die in drukke winkelgebieden of op de Markt staan. En Station Oost. Tja dat staat al jaren bekend als een plek waar veel fietsen worden ontvreemd. De fietsendieven hebben het daar kennelijk voor het uitzoeken.

Wat mij helemaal verbaast is dat er vorig jaar bewaakte fietsenstallingen gesloten zijn. Eén daarvan is de Markt, een locatie die, als we naar de cijfers van de politie kijken, een plek is waar het voor fietsendieven een ware snoepwinkel blijkt te zijn. In het collegeakkoord heeft het nieuwe college afgesproken dat er voorrang is voor de fiets. Om te zorgen dat mensen eerder voor de fiets kiezen dan voor de auto moeten er goede fietspaden zijn. Uiteraard is dat een must. Maar horen daar ook niet veel meer goede bewaakte fietsenstallingen bij? Zeker op de plekken waar de fietsendieven veelvuldig hun slag slaan? Want als het zo doorgaat stapt straks geen Zoetermeerder meer op de fiets om naar het Stadshart te gaan..

Meer berichten