Bert Dekkers namens Groen Erfgoed Zoetermeer, Kalinka Grijpink van Cameo filmhuis Zoetermeer en Peter Kalshoven van Buurttuin Zoete Aarde in Stage Kitchen & Café Stadstheater Zoetermeer. Foto: S. Langeveld
Bert Dekkers namens Groen Erfgoed Zoetermeer, Kalinka Grijpink van Cameo filmhuis Zoetermeer en Peter Kalshoven van Buurttuin Zoete Aarde in Stage Kitchen & Café Stadstheater Zoetermeer. Foto: S. Langeveld (Foto: )

Groene samenwerking Filmhuis Cameo met film Garden of life

Simone Langeveld

Filmhuis Cameo vertoont iedere dinsdag film in de kleine zaal van het stadstheater. Kalinka Grijpink: "De visie vanuit ons filmhuis is art house films laten zien. Bijzondere films met specifieke kwaliteiten bijvoorbeeld een mooie inhoud of een bijzondere cameravoering, een film met 'inhoud' waar je graag nog even over napraat met elkaar, films die je niet zelden aan het denken zetten."

Zoetermeer - Kalinka: "Meerwaarde zit in het zien met elkaar van de film op het grote doek met het geluid dat naar je toe komt. Het is de grote toegevoegde waarde van het filmhuis. Dat doen we nu voor groep 7 leerlingen van Zoetermeer. Zo'n duizend kinderen zien deze twee weken de film 'Toen mijn vader een struik werd' . En Cameo, staat voor het wandelende poppetje in de naam van ons logo. De regisseur die 'verstopt' zit in de film. Kortom Filmhuis Cameo staat voor films waarin verschillende lagen zitten."
Hoe is de samenwerking met de groene en sociale partijen hier aan tafel tot stand gekomen? Peter Kalshoven (bestuur Zoete Aarde): "Heel graag wilden wij buiten in onze kas in de buurttuin een film laten zien. We deden dit al eens, maar we wilden het professionaliseren en dachten aan Cameo. Zij willen misschien wel een film bij ons laten zien?" Kalinka: "Wij kwamen naar de tuin, want een samenwerking zagen we zeker zitten. We moesten het wel omdraaien. Technisch maar ook financieel zou het onmogelijk zijn een film in de kas of buiten te draaien. Wat wel kon, is dat wij een mooie film zouden uitkiezen met een groen thema. En dat is gelukt! 'Garden of life' is een film over een bereisde man die met het oud worden met minder goed werkende hersenen wordt geconfronteerd en zich terugtrekt in de tuin en daar met de seizoenen mee leeft. Het is prachtig verstild in beeld gebracht door de filmregisseur Marco Niemeijer, de schoonzoon van de hoofdpersoon."
Bert Dekkers van Groen Erfgoed Zoetermeer en 't Groene lint in Seghwaert vult aan: "Juist dit thema sluit aan op wat ik aan ervaringen opdeed in de Hof van Seghwaert (buurtinitiatief in oude boomgaard in de wijk Seghwaert). Laat kwetsbare mensen in het groen tot rust komen en je ziet dat ze opleven. In de film gaat het om dementie, maar het geldt ook voor anderen met (tijdelijk) verminderde kwetsbaarheid. Deze samenwerking is mooi. Wie weet komt er een groen en sociaal filmfestival in Zoetermeer."

Twee keer draait Garden of Life op 16 oktober. Om 15:00 en om 20:00 uur. Ontmoet stadsgenoten met een groen hart. De voorstelling met korte introductie op de film kost € 8,-. Vrienden van Cameo €6,50. Verkoop aan de zaal of via de website. www.filmhuiscameo.nl

Meer berichten