Thomas: "Je moet keihard werken om het doel te bereiken. Maar als dat lukt, is er weinig dat meer bevrediging schenkt." Foto: Mark Engelen
Thomas: "Je moet keihard werken om het doel te bereiken. Maar als dat lukt, is er weinig dat meer bevrediging schenkt." Foto: Mark Engelen (Foto: MARK ENGELEN)

Voetbal als metafoor voor het leven in musical All Stars

Saskia Smith

Het samen ben je niet alleen-gevoel geldt voor op het voetbalveld, maar zeker ook voor het leven. Na het overweldigende succes van musical De Marathon komt er opnieuw een oer-Hollandse film naar het theater: All Stars. Een voorstelling over vriendschap, vaders en zonen, eigenwijze vrouwen, en slecht voetbal.

Zoetermeer - Voor deze nieuwe musical over de jongens van Swift Boys 8 schrijft Thomas Acda, samen met David Middelhoff, de muziek en is de regie van Frank Lammers. Voor Thomas en Frank, ze kennen elkaar al dertig jaar en zijn echte voetbalvrienden, is het een logisch vervolg dat zij nu aan de 'maakkant' zitten. Thomas: "Het past bij ons dat we uiteindelijk het hele proces meemaken, in plaats van een rol in te vullen. Frank en ik hebben altijd wel de neiging gehad om, als we speelden, naar de makers te kijken. Wat wil de regisseur dat we doen, en waarom?" Frank: "Wij zijn nu het technisch hart van deze musical geworden." Ze zien het als een voordeel dat ze eerder op de set stonden. Thomas: "We kennen de karakters. Dat maakt het makkelijk om je in te leven, ook in de andere rollen. Zinnen die me binnen schieten voor liedjes in de voorstelling deel ik meteen in: die hoort bij Roos, of deze is voor Bram."
Over de kracht van All Stars zijn ze het eens. Voetbal is een spel, maar ook metafoor voor veel dingen in het leven: wilskracht, overtuiging, doorzettingsvermogen en groepsgeest. Het gaat over een leven dat parallel loopt aan je werkende of gezinsleven. Het is soms een heerlijke uitvlucht, en soms een veilige haven. Frank: "Sociale standen vallen weg en als je allemaal dezelfde normen en waarden hebt zoals die op het voetbalveld."

In de voorstelling All Stars zijn de tijden veranderd. De spelers zijn veranderd. De tribunes zijn veranderd. Maar slecht voetbal is slecht voetbal gebleven, echte vriendschap is van alle tijden en boys always will be boys. Dat maakt de voorstelling voor iedereen herkenbaar. Frank: "Het samen-is-niet-alleen-gevoel kent iedereen. Of je nu een hockeymoeder bent, of de vader die nooit heeft gevoetbald, maar wel langs de lijn bij zijn zoon of dochter staat." Thomas: "Misschien is het in deze tijd wel sterker dan ooit, samen ergens voor gaan. Het groepsgevoel, het met elkaar doen, herkent iedereen."

De voorstelling is op 2 en 3 november te zien in het Stadstheater.

Het Streekblad mag twee vrijkaarten weggeven voor de musical op vrijdag 2 november in het Stadstheater. Wilt u kans maken? Stuur dan een e-mail (voor 15 oktober) onder vermelding van uw naam naar redactie.sb@persgroep.nl . De winnaar krijgt bericht.

Meer berichten