Foto:

6 miljoen voor aardgasvrije wijk

Palenstein wordt proeftuin

De gemeente Zoetermeer heeft een subsidie toegekend gekregen als bijdrage in het aardgasvrij maken van een woonwijk. Het gaat om ruim € 6,6 miljoen in het kader van de regeling Proeftuin Aardgasvrije Wijken. Met deze bijdrage wordt een alternatief voor aardgas voor de hoogbouw in Palenstein mogelijk gemaakt.

Zoetermeer - Wethouder Robin Paalvast (Energietransitie) is blij met deze subsidie. "De subsidie is een erkenning van onze voorloperspositie en een enorme opsteker voor alle partijen die zich de afgelopen jaren hebben ingezet om van Zoetermeer een koploper te maken op het gebied van het verduurzamen van woningen. Het realiseren van een aardgasvrij Palenstein is een forse uitdaging, maar wij gaan die aan. Het Rijk heeft er vertrouwen in dat het ons lukt en ik ook."

Ook de woningcorporaties zijn uiteraard blij. "Het biedt kansen om een goede stap te maken met het aardgasvrij maken van Palenstein, waar we al zo voortvarend mee aan de slag zijn", aldus Mariëtte Heemskerk, directeur-bestuurder bij De Goede Woning. Ook Daphne Braal, bestuurder bij Vidomes reageert meer dan tevreden. "De toekenning van deze subsidie is een enorme stimulans voor onze gezamenlijke aanpak om Palenstein aardgasvrij te krijgen".

Met de toekenning van de decentralisatie-uitkering wordt het plan verder uitgewerkt om 1.117 hoogbouwwoningen van corporaties uit Zoetermeer, een VvE en de gemeentelijke gebouwen op een lokaal collectief WKO-warmtenet (warmte-koude opslag) aan te sluiten. Door ondersteuning van het Rijk kan dit WKO-warmtenet direct vanaf de start 100% aardgasvrij worden gerealiseerd.

Als oudste nieuwbouwwijk van de stad Zoetermeer zijn er in Palenstein, vanwege de herstructurering, veel plannen voor nieuwbouw en groot onderhoud. Dat biedt mogelijkheden om woningen op een natuurlijk moment aardgasvrij te maken.De gemeente, netbeheerder Stedin en de woningcorporaties De Goede Woning, Vestia en Vidomes werken samen in deze Green Deal om een aardgasvrij Palenstein uiterlijk in 2040 te realiseren.

Meer berichten