Fieke Hordijk met haar dochters Anne en Charlotte Wagemaker. Foto: Annelize van der Helm.
Fieke Hordijk met haar dochters Anne en Charlotte Wagemaker. Foto: Annelize van der Helm. (Foto: Annelize van der Helm)

Fieke Hordijk exposeert met dochters bij Terra

Door Terra Art Projects

Hoe vaak zie je een expositie van een kunstenaar én haar twee dochters? Bij TERRA is van 29 september t/m 28 oktober de expositie 'DNA' te zien van Fieke Hordijk en haar dochters, Anne en Charlotte Wagemaker.

Zoetermeer - Fieke heeft al dertig jaar een atelier in de Londenstraat. "Vroeger mochten we altijd prutsen in het atelier van mijn moeder", vertelt Anne. "Mijn zusje en ik gingen vaak mee naar openingen en renden dan rond in een galerie, waar we totaal geen oog hadden voor de kunst. De interesse in kunst, en om daar iets mee te gaan doen, is pas op veel latere leeftijd gekomen." Het is de eerste keer dat moeder en dochters samen exposeren. "Maar het bespreken van ons werk doen we al ruim twintig jaar", aldus Charlotte.

"We maakten een speciale selectie uit ons werk, om overeenkomsten en verschillen te laten zien", aldus Anne. "We zijn erg verschillende types, maar zien alle drie de bijzondere mogelijkheden van bepaalde materialen."

Fieke werkt hoofdzakelijk met metalen: koper, messing, staal, rvs en brons. "Ik maak objecten naar aanleiding van wat mij bezighoudt en daar is altijd iets in terug te vinden dat een beweging vastlegt. Ik vind het prachtig de kracht te zien van een rennende bizon of de beweging van een danser. Op dit moment ben ik bezig met het verbeelden van muziek."

Tijdens de studie die Charlotte volgde aan de Hogeschool van de Beeldende Kunsten in Utrecht raakte zij gefascineerd door de mogelijkheden die laseren biedt. "Door veel te experimenteren met kleuren en materialen kwam ik tot de meest waanzinnige ontdekkingen, zoals een nieuwe behandeling voor hout. De behandeling laat de potentiële mogelijkheden zien om texturen, diepte en complexiteit op het oppervlak aan te brengen. De verschillende vormen en patronen van de lasergesneden materialen vinden hun oorsprong in de Islamitische architectuur.

Anne is opgeleid als ontwerper (Design Academy Eindhoven, 2009). "De afgelopen tien jaar werkte ik op diverse plekken, zoals een designbureau, als freelancer en als kunstdocent op het Erasmus College. Op dit moment werk ik als ontwerper voor linoleumfabrikant Forbo. Op al deze werkplekken ontwikkelde ik materialen, oppervlakken, structuren en kleuren. Het werk dat ik exposeer bij TERRA is een verzameling van studies naar textiel, kleurige patronen en materiaalontwikkeling in epoxy's."

Meer berichten