Het Open Huis van Tuingezel op de prachtige locatie Stadsboerderij het Buitenbeest aan de Voorweg werd creatief geopend door wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: Simone Langeveld
Het Open Huis van Tuingezel op de prachtige locatie Stadsboerderij het Buitenbeest aan de Voorweg werd creatief geopend door wethouder Ingeborg ter Laak. Foto: Simone Langeveld (Foto: )

Open Huis Tuingezel op fraai heringerichte locatie Buitenbeest

Simone Langeveld

Een vlaggenlijn van textiel met de letters TUINGEZEL schreed uit een groen vogelhuis met puntdak en zwarte lijnversiering in bloemmotieven. Wethouder Ingeborg ter Laak heropende op de Zoetermeerse 'Wereld' Alzheimer Dag Tuingezel. Het heeft voor vijf jaar voet aan de grond op locatie het Buitenbeest en hierom: een feestelijk Open Huis.

Zoetermeer - De gewone wereld even vergeten , dat gebeurt wanneer je binnenstapt in de locatie waar aan de achterzijde een nieuw terras is ingericht. De sfeer is open, welkom, mooi, stijlvol en de creativiteit spat er vanaf. Het voormalige lokaal in de historische boerderij is opgeknapt en aangepast voor gebruik en doel: mensen met dementie en hun mantelzorgers een mooie dag bezorgen. Peter Hop, bedenker en directeur van Tuingezel, vertelt over het waarom en dat het ook best even geduurd heeft voordat het huurcontract met de gemeente helemaal geregeld was. Hij bedankte vele aanwezigen: de begeleiders van de deelnemers (veelal kunstenaars met een zorgopleiding) en de vrijwilligers die graag komen helpen (op de vier dagen dagbesteding) én de gemeente. Speciaal een ambtenaar van de gemeente Zoetermeer die hem steunde en enthousiasmeerde in zijn plannen voor deze bijzondere vorm van zorg. Ondersteuning voor deze dagbesteding - waar zowel jongere als oudere mensen met dementie "samen met de begeleiders 100% kunnen zijn" bijvoorbeeld vogelhuisjes en bijenhotels maken - komt uit vele hoeken. Zo is de medefinanciering voor het terras en de herinrichting van het lokaal met kasten, (werk)tafels, en een nieuw keukenblok onder andere van de Rabobank, De Bouwhof en het Charitygala zomer 2018 (Floravontuur) gekomen en de adviezen voor de inrichting van Piet Hekker. Stichting Tuingezel Support zet zich in om blijvend financiële ondersteuning te genereren voor deze vorm van zorg die voor deelnemers en partners zo ontzettend waardevol blijkt. Ingeborg ter Laak: "Na twee jaar knokken heeft Tuingezel nu een stevige basis. Daar zijn we als gemeente heel blij mee. Het is uniek, buiten in de stad en zo anders, zo gericht op wat de mensen wél kunnen. Vanavond is de bijeenkomst in het CKC naar aanleiding van de Wereld Alzheimer Dag. Hoe kun je een groeiende groep opvangen, met zingeving en enthousiasme? Graag stimuleer ik ondernemers in de zorg net zo creatief en ondernemend te zijn als Peter Hop."

 

Meer berichten