Matthijs van Roon met boek Anna's grote reis en Esmée van der Ploeg met Syntax van Bosselman. Foto Kees van Rongen
Matthijs van Roon met boek Anna's grote reis en Esmée van der Ploeg met Syntax van Bosselman. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Jongens geven bij Beckmanprijs doorslag voor Anna's grote reis

Kees van Rongen

Henne van Beveren van Silvester Boek en Spel in de Dorpsstraat 115n vroeg vijf kinderen, die geregeld bij haar in de winkel boeken kochten voor de kinderjury van de Thea Beckmanprijs. Zij kozen afgelopen week het mooiste historische boek van 2017.

Zoetermeer - Henne van Beveren is al acht jaar jurylid bij de volwassenen. De jury van volwassenen koos De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam als winnaar van de Grote Beckmanprijs, waarmee hij duizend euro won.

De Jonge Beckmanprijs van de kinderjury was voor het boek Anna's grote reis van Inez van Loon.

De 12-jarige Matthijs van Roon was samen met leeftijdgenoten Gino Verzijl en Maksim Dekkers meteen voor Anna's grote reis. "Van de vijf genomineerde boeken gingen er drie over de oorlog. Daar zijn al zoveel boeken van. Het boek van Arend van Dam vond ik ook heel mooi over de slavernij, maar die van Anna sprak mij nog meer aan," zegt Matthijs.

De twee meiden van de kinderenjury Laura Hehemann (14) en Esmée van der Ploeg (15) kozen eigenlijk voor het boek Syntax van Bosselman. Laura: "Een boek over slavernij. Ik begrijp nu beter wat wordt bedoeld als mensen zwartepiet kwetsend vinden."

Esmée: "Ik was verbaasd dat mensen honderd jaar geleden zo anders dachten. Bovendien vond ik het heel interessant dat de schrijver liet zien hoe hij het boek geschreven heeft. Welke woorden wel en welke niet."

De vijf leden van de kinderjury hielden woensdag 5 september, nadat zij de boeken gelezen hadden, een beraad in de Bakkerswinkel in de Dorpsstraat. "We hebben fel gediscussieerd, waarbij de jongens ons hebben overtuigd, maar niet helemaal. Ik ben eigenlijk nog steeds voor het boek van Arend van Dam. Maar ja, we moesten een unaniem rapport uitbrengen," zegt Esmée.

Zij vond het heel bijzonder met de verschillende schrijvers te kunnen praten bij de prijsuitreiking in het Archeon. "Ik lees graag, maar ik word geen schrijver. Ik wil lerares op een basisschool worden."

Henne van Beveren weet hoe pittig de discussie was. "Maar het is wel goed dat volwassenen en kinderen uiteindelijk een ander boek kiezen. Overigens heeft de kinderjury wel aan het boek van Arend van Dam een eervolle vermelding toegekend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden