Voor Marc Lezwijn zijn er maar weinig dingen leuker dan muziek. Dat wil hij dan ook mogelijk maken voor iedereen. Foto Robbert Roos
Voor Marc Lezwijn zijn er maar weinig dingen leuker dan muziek. Dat wil hij dan ook mogelijk maken voor iedereen. Foto Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

Marc Lezwijn wil muziek mogelijk maken voor iedereen

Robbert Roos

Wat is er nu leuker dan muziek? Als je het aan Marc Lezwijn vraagt kun je een antwoord verwachten als "niet veel" of "erg weinig." Zijn hele leven staat dan ook in het teken van de muziek. Of het nu om zelf spelen gaat, of juist het produceren ervan. Marc weet waar hij het over heeft en wil muziek het liefste mogelijk maken voor iedereen.

Zoetermeer - We spreken Marc in zijn gezellig OnTop Studio die is ondergebracht in zijn woning in de wijk Buytenweg de Leyens. Direct bij binnenkomst is duidelijk; hier wordt muziek gemaakt. In de woonkamer staan een paar fraaie harpen opgesteld, klaar om te bespelen. Marc is muzikant in de ruimste zin van het woord. Niet alleen speelt hij verschillende stijlen muziek, van flamenco tot blues, en van jazz tot klassiek, ook maakt hij deel uit van trio 'De Gevoelige Snaar' en geeft hij muzieklessen aan huis of op scholen. Hij is muzikaal leider van het Brede School Orkest, en produceerde naast vijf eigen albums, ruim 200 albums voor andere artiesten. Toch blijft hij, ondanks al die wapenfeiten, erg bescheiden. "Het overbrengen van mijn passie voor muziek op anderen, daar haal ik de meeste energie uit, daar doe ik het voor." Aan de deurpost hangt een kaart van een leerling met de tekst: "Lieve meester Marc, dank u wel voor de fijne lessen, dankzij u kan ik gitaarspelen." Slechts een paar regeltjes die de drive van de leraar exact weergeven. "Dat dus." is zijn bescheiden antwoord. Marc geeft les aan iedereen. Van beginner tot gevorderde, individueel of in groepsverband. "Ik krijg regelmatig zenuwachtige leerkrachten op les die voor de klas graag een liedje op de gitaar zouden willen spelen. In een maand tijd leer ik ze hoe je een paar leuke Sinterklaas- of Kerstliedjes kunt spelen. Dat levert steevast enorme bewondering van hun leerlingen op." Voor de wijkdag in Palenstein schreef hij een speciaal lied wat door leerlingen van de scholen in die wijk werd uitgevoerd tot groot vermaak van de aanwezigen. Momenteel werkt Marc aan een nieuw educatief concept waarbij leerlingen leren hoe je een tv-programma kunt maken. "Je ziet veel kids in de weer met hun mobieltje. Ik leer ze hoe je een interview afneemt, een stappenplan maakt, en vervolgens edit met een leuk muziekje eronder. Basisschoolleerlingen pakken dat goed op en vinden het machtig interessant. En ik weet; hoe eerder je ermee begint, hoe makkelijker en leuker het is." Kijk voor meer informatie op www.ontopstudio.nl

Zilveren bord

Marc Lezwijn was al vroeg in de weer met bandjes. Met zijn formatie 'Anonymous' ontving hij rond 1978 een zilveren bord van de gemeente Zoetermeer voor het 'meest veelbelovende bandje van de stad' "Die titel nemen ze me in elk geval nooit meer af." aldus Marc.

Meer berichten