Bij de Nelson Mandelabrug rijden regelmatig bromfietsers met draaiende motor terwijl dat daar niet is toegestaan.
Bij de Nelson Mandelabrug rijden regelmatig bromfietsers met draaiende motor terwijl dat daar niet is toegestaan. (Foto: Robbert Roos)

Brommers en scooters zorgen voor overlast op Mandelabrug

Robbert Roos

De Nelson Mandelabrug vormt een belangrijke verbinding voor wandelaars, fietsers en overig verkeer over de A12. Bromfietsers en scooter mogen van het fietspad gebruikmaken mits hun motor uitgeschakeld is. Maar daar hebben de meeste berijders geen enkele boodschap aan.

Zoetermeer - De familie Bisschop woont al jaren met plezier in de wijk Rokkeveen in Zoetermeer. Bijna dagelijks fietst mevrouw Bisschop naar haar werk in het centrum van de stad. Daarbij maakt zij gebruik van de Mandelabrug. "Regelmatig merk ik dat bromfietsers en scooters gewoon met draaiende motor de lift nemen en daarna volgas over het fietspad rijden terwijl dit daar niet is toegestaan. Als je er iets van zegt kun je een grote mond krijgen." En het zijn geen incidenten. Als wij afspreken voor het interview op de Mandelabrug passeren binnen enkele minuten al een drietal brommers en scooters die met draaiende motor de lift nemen om daarna met hoge snelheid over het fietspad te rijden. Met maling aan alle regels die er gelden op en rond de brug. De uitlaatgassen die zij op die manier produceren blijven door de afmeting van de lift en de ronde overkapping van de brug nog lang hangen. Erg storend voor de overige gebruikers. Vooral in de lift, die veel gebruikt wordt door mindervaliden en moeders met een kinderwagen. Het gaat mevrouw Bisschop en haar man er niet om om met een vingertje te kunnen wijzen. "Ik ben beslist geen regelfanaat." Vertelt mevrouw Bisschop. "Maar ik wil wel graag bereiken dat er een breder bewustzijn ontstaat bij alle gebruikers. Ook de bebording kan beter, bijvoorbeeld door onder het bord 'fietspad' een extra onderschrift te plaatsen 'dus niet brommen'. Ook een duidelijke vermelding bij de liften dat de motor uitgeschakeld moet zijn zou kunnen helpen. Dit heb ik ook bij de afdeling handhaving en gemeente aangegeven. In het gesprek werd aangegeven dat zij wel willen handhaven, maar soms te maken hebben met een beperkte capaciteit." De gemeente is om een reactie gevraagd. Zij laten het volgende weten: "Bij handhaving komen veel meldingen binnen over brom- en snorfietsen op de Mandelabrug. Daarom wordt er op deze locatie extra vaak gesurveilleerd en worden hier veel brom- en snorfietsen aangehouden en beboet. Het is lastig om mensen met draaiende motor in de lift op heterdaad te betrappen maar als dit wordt gezien, krijgen ze hiervoor ook direct een boete."

Onverplicht fietspad

Brommers en scooters voorzien van een verbrandingsmotor mogen op een onverplicht fietspad zoals op de Mandelabrug alleen rijden met uitgeschakelde motor. Uitzondering op deze regel zijn brommers en scooters met een elektromotor. 

Meer berichten