Pieter Crul (l) van het vicariaatberaad vertelt André van der Wiel over de projectgroep Schouders onder de Wijngaard. Foto Kees van Rongen
Pieter Crul (l) van het vicariaatberaad vertelt André van der Wiel over de projectgroep Schouders onder de Wijngaard. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Parochiebestuur door stof voor bot besluit sluiting wijkkerken

Kees van Rongen

De parochianen van rk kerk De Wijngaard in Rokkeveen zijn gerustgesteld na de verklaring van het parochiebestuur. In het Parochieel Centrum De Kapelaan wordt zondagmiddag 16 september een nieuwe start gemaakt.

Zoetermeer - Pastoor Jaap van der Bie, voorzitter van het parochiebestuur, maakte eind maart bekend dat de wijkkerken Doortocht, Genesareth, Tabor en Wijngaard per 1 september 2019 sluiten. "De Nicolaaskerk wordt het liturgisch centrum voor katholiek Zoetermeer," zo stelde hij.

Parochianen van De Wijngaard kwamen onmiddellijk in actie. Zangkoorleider André van der Wiel organiseerde 8 mei een bijeenkomst in De Wijngaard, waarvoor grote belangstelling was. De honderd aanwezigen wilden, dat in ieder geval naast de Nicolaaskerk ook De Wijngaard open blijft.

Er kwam een projectgroep 'Schouders onder de Wijngaard' onder leiding van oud-burgemeester Jan Waaijer.

Het vicariaatberaad, dat ervoor zorgt, dat de wijkkerk zelfstandig draait, was volkomen verrast door de mogelijke sluiting. Pieter Crul van het vicariaatberaad zit in de projectgroep samen met Waaijer. "Aanvankelijk was er na 8 mei weinig te melden," zo zei hij dinsdagavond in het gesprek met André van der Wiel voor tientallen aanwezigen op de tweede bijeenkomst. "Ik ben er van overtuigd, dat Waaijer met zijn bestuurlijke ervaring in het gesprek met het parochiebestuur de doorslag heeft gegeven om anders de procedure in te gaan. Immers als er een besluit moet worden genomen, dan moet er een draagvlak van de parochie zijn."

Het parochiebestuur kwam afgelopen zondag met een verklaring. "Wij betreuren het dat het voorgenomen besluit bot is overgekomen alsof het een gelopen race was. Het leidde tot verdriet bij de betrokkenen. Dat is niet onze intentie geweest. Het was een valse start, zondag 16 september komt een nieuwe start. We willen het vertrouwen herstellen en hopen eendrachtig tot een besluit te komen."

André van der Wiel: "De nieuwe start is hoopvol. Er is geen tijdpad. Het geeft weer wat ruimte." Inmiddels kon hij melden, dat zijn oproep voor meer vrijwilligers succesvol was. "We dachten aan 10 mensen. Uiteindelijk meldden 36 mensen zich aan voor allerlei werkzaamheden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden