Pete Lincoln heeft zin om in de Boerderij te spelen met The Sweet. Foto: Fred Roland
Pete Lincoln heeft zin om in de Boerderij te spelen met The Sweet. Foto: Fred Roland (Foto: Fred Roland)

Pete Lincoln: "Je moet als band altijd je hits blijven omarmen"

Hélène Ouwerkerk

Ze maakten furore in de jaren zeventig en zijn altijd blijven spelen. In oktober komt The Sweet voor een concert naar De Boerderij. Frontman Pete Lincoln, die naast solo-artiest sinds 2005 de leadzanger en bassist van de band, kijkt nu al uit naar het optreden.

Zoetermeer - "Een iconische band", zo noemt Pete Lincoln The Sweet. Dat de band nog steeds veel succes heeft, is volgens hem te danken aan de de grote variatie in muziek. "Bij de Sweet gaan we van hard rock, via melodische rock naar mellow acoustic", zegt Lincoln. Klassiekers zoals 'Papa Joe' en 'Love is like oxygen' komen volgens Lincoln zeker voorbij. Vervelend vindt hij het niet om deze klassiekers keer op keer ten gehore te brengen. "Je moet je als artiest realiseren dat je je succes aan die hits te danken hebt. Je moet dankbaar zijn voor die nummers en ze juist daarom omarmen", zegt hij.

Optredens hebben als het aan de Sweet-zanger ligt bij voorkeur een korte soundcheck. "Als je je eigen apparatuur hebt, is dat ook niet nodig. Als je het podium opgaat krijg je gelijk een adrenaline-kick. Een ellenlange soundcheck doet dat gevoel teniet", legt hij uit. Volgens de zanger is er veel veranderd in de muziekindustrie. "Muziek is overal gratis te verkrijgen. Dus moeten artiesten op pad om geld te verdienen. Alleen met optredens kan je in je levensonderhoud voorzien. En eigenlijk hoort het zo te zijn. Artiesten en spotlights horen bij elkaar", zegt hij. "Sommige mensen vinden dat een vervelende ontwikkeling maar eigenlijk is het niet zo raar. Als je de muziekgeschiedenis van de afgelopen 400 jaar bekijkt dan was er alleen in de jaren 60 tot en met 90 van de vorige eeuw een tijd waarbij schrijvers en muzikanten heel veel geld verdienden door de verkoop van platen. Daarvoor was dat niet en nu dus ook niet."

Toch geniet Lincoln ook van het maken van platen. "Ik kan niet echt zeggen dat ik een voorkeur heb voor optreden of in de studio een plaat maken", zegt hij. "Beide is leuk om te doen." Inspiratie voor eigen songs krijgt hij overal vandaan. "Soms wandel ik met de hond en heb ik ineens een song in mijn hoofd." Naast optreden met The Sweet timmert Pete Lincoln ook als solo-artiest aan de weg. "Een hele verschillende discipline", zegt hij. "Met de band speel je een set nummers en als solo-artiest kan ik ter plekke variëren. Voor allebei geldt dat ik er veel energie van krijg."

Meer berichten