Filmer Jacques van Herten, bij de toepasselijke mozaïekbank in De Leyens aan de Filmlaan. Achter de camera om te filmen en achter de computer om te monteren is hij in zijn element. Foto: Simone Langeveld
Filmer Jacques van Herten, bij de toepasselijke mozaïekbank in De Leyens aan de Filmlaan. Achter de camera om te filmen en achter de computer om te monteren is hij in zijn element. Foto: Simone Langeveld (Foto: )

Zeppen bij een Zoetermeerse Sofa met Jacques van Herten

Simone Langeveld

Filmen dat doet Jacques sinds hij van zijn eerste salaris dat hij op een school in Scheveningen -achter de gevangenis- in 1973 verdiende, een super 8 camera kocht. Het bleef lang een hobby en is uitgegroeid tot prachtig vrijwilligerswerk op niveau. "Bezig met camera- en filmwerk voel ik me gelukkig."

Zoetermeer – Jacques woont al jaren in Zoetermeer, in Buytenwegh. De van oorsprong Limburgse boerenzoon wilde niets liever dan het onderwijs in. Hij werkte zo jaren op school, de laatste jaren als directeur. Tot in 2010 een fatale tekenbeet in combinatie met een slechte rug betekende dat hij in 2012 voor 100% arbeidsongeschikt werd verklaard. Na 38 jaar vol passie in het onderwijs te hebben gewerkt is dit iets waar hij niet graag over praat. "Het was twee jaar voordat ik met vervroegd pensioen zou gaan…" Noodgedwongen nam hij afscheid van alles wat het onderwijs hem had gebracht, van een groot social netwerk en viel hij letterlijk in een zwart gat. Het is nu 6 jaar geleden dat hij helemaal niet meer mocht werken. Maar Jacques straalt en raakt niet uitgepraat over zijn passie: 'filmpjes'. "Veel mensen merken het niet aan me dat ik écht beperkt ben. Bezig met filmen en monteren kan ik de energie vinden!" Jacques maakt door het jaar heen zo'n 150 items voor Midvliet TV en heeft inmiddels al veel mooie dingen gedaan voor museum Duivenvoorde en museum Hofwijck. Een goed contact en de juiste klik resulteerde in filmpjes voor deze musea in diverse tentoonstellingen, bijvoorbeeld over Christiaan Huygens. Ondanks zijn slechte fysiek, opstaan duurt zo'n twee uur, kan Jacques filmen en reizen voor een mooi filmproject. Zo reisde hij Constantijn Huygens achterna van Voorburg tot Venetië. Jacques is in zijn vrije tijd altijd bezig geweest met filmen. Na zijn terugval is hij er op een goed moment helemaal voor gegaan en werd hij lid van meerdere filmclubs. Zijn talent werd gezien en zo kon hij een paar jaar terug voor Midvliet TV items gaan maken. Zijn interessegebied is breed: natuur, landschap, erfgoed en cultuur. Na vele korte items maakt hij nu een ontwikkeling door naar documentaires maken. Samen met zijn vrouw Desi Goudman die ook als interviewster in de items voor Midvliet te zien is vormt hij een gouden filmduo. Jacques: "Ik sta zelf veel liever achter de camera." Samen met Desi maakt Jacques in 2018 i.h.k.v. het "Internationaal jaar van het cultureel erfgoed", een 12-delige serie over cultureel erfgoed.

Meer berichten