ALL RIGHTS RESERVED.DUPLICATION AND COMMERCIAL EXPLOITATION IN ANY FORM OR WAY FORBIDDEN UNLESS THERE IS WRITTEN PERMISSION BY THE AUTHOR: FOTOFLEX.NL - THE NETHERLANDS
ALL RIGHTS RESERVED.DUPLICATION AND COMMERCIAL EXPLOITATION IN ANY FORM OR WAY FORBIDDEN UNLESS THERE IS WRITTEN PERMISSION BY THE AUTHOR: FOTOFLEX.NL - THE NETHERLANDS (Foto: FOTOFLEX Nederland - FOTOFLEX.NL)

Achterstand bij de WMO

1000 mensen op de wachtlijst

Zoetermeer - De gemeente kan het aantal aanvragen voor ondersteuning via de WMO niet aan. Het aantal aanvragen is zo groot dat er een forse achterstand is ontstaan. Ruim 1000 mensen wachten nu op een indicatie, aanvraag of herbeoordeling zodat ze zorg kunnen aanvragen.

"We gaan er de komende tijd alles aan doen om de achterstand weg te werken", zegt verantwoordelijk wethouder Ingeborg ter Laak. "Zo gaan we sommige herindicaties en enkelvoudige en eenvoudige aanvragen telefonisch afhandelen in plaats van via een keukentafelgesprek. Ook wordt extra mankracht ingehuurd." Eenvoudige aanvragen zijn volgens haar een aanvraag voor regiotaxi en soms voor hulp in de huishouding.

Volgens Ter Laak is de reden van de achterstand drieledig. "Drie jaar geleden was de overgang van de WMO. Die mensen zijn nu toe aan een herindicatie. Daarnaast hebben we te maken met een forse vergrijzing. Een ook weten mensen beter de weg te vinden", zegt zij. De wethouder wil voor het einde van het jaar de achterstanden zijn weggewerkt. Wat de extra inzet kost, weet zij nog niet. "Onze eerste zorg is de achterstanden weg te nemen. Daarnaast moeten we onderzoeken of dit blijvend is en of er wellicht standaard extra uren bij moeten", zegt zij. "De toename is wel een landelijk beeld."

De gemeente bepaalt via de WMO of mensen zorg nodig hebben en welke zorg dan nodig is, daarnaast wordt er verbinding gelegd tussen aanbieders en zorgvragers.

Meer berichten