Kinderen laten traditiegetrouw ballonnen op tijdens Koningsdag.
Kinderen laten traditiegetrouw ballonnen op tijdens Koningsdag. (Foto: )

Verbod op oplaten ballonnen

Zoetermeer - Zoetermeer komt in navolging van onder andere Amstelveen en Goud met een verbod op het oplaten van ballonnen. De maatregel geldt voor (met helium gevulde) ballonnen maar ook voor wens- en ufoballonnen. De gemeente wil hiermee een bijdrage leveren aan het verminderen van zwerfafval en plastic soup. Dit besluit volgt op het burgerinitiatief 'Zoetermeer Ballon Vrij' dat door Zoetermeerders was ingediend.

Per jaar worden er ongeveer 1 miljoen sfeerballonnen opgelaten in heel Nederland. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij evenementen, uitvaarten en bruiloften. Het plastic hiervan komt op straat, op het strand en in de zee terecht. Het duurt erg lang voor een ballon afgebroken is. Veel vogels en dieren raken verstrikt in de touwtjes, of stikken als ze het plastic opeten. De gemeente wil zwerfafval zoveel mogelijk voorkomen. Een opgelaten ballon is zwerfafval, maar we kunnen achteraf niet achterhalen wie de ballon heeft opgelaten. Daarom is een algeheel verbod nodig.

"In het college is best wel discussie hierover geweest. Het is natuurlijk jammer omdat het oplaten van ballonnen bijvoorbeeld op Koningsdag leuk is maar vanuit milieu-oogpunt is het begrijpelijk", licht burgemeester Aptroot toe. Het voorstel voor het verbod gaat nu naar de raad. Als die akkoord gaat, wordt het in de APV vastgelegd.

Volgens burgemeester is het handhaven van iemand die in zijn eigen tuin na een feest een wensballon oplaat een lastige zaak. "Maar grote evenementen zoals Koningsdag of scholen moeten vergunning aanvragen en daarin wordt dan ook het oplaten van ballonnen benoemd. Dat onderdeel zal dan worden geweigerd", aldus Aptroot. De maatregel betekent dat de jaarlijkse ballonnenwedstrijd waarvoor burgemeester Aptroot altijd het startsein gaf nu ter ziele is. "Dat is natuurlijk jammer want

Meer berichten