Als coördinator van het Digi-Taalhuis heeft Melanie Mul dagelijks te maken met laaggeletterdheid. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om mensen met dit probleem te helpen. Foto Robbert Roos
Als coördinator van het Digi-Taalhuis heeft Melanie Mul dagelijks te maken met laaggeletterdheid. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om mensen met dit probleem te helpen. Foto Robbert Roos (Foto: Robbert Roos)

'Laaggeletterdheid wordt onbewust vaak doorgegeven'

Robbert Roos

Op 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag. Stichting Lezen & Schrijven organiseert tijdens deze week verschillende activiteiten om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid in Nederland. Want al zou u het misschien niet verwachten; landelijk gezien hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen moeite met schrijven, lezen of rekenen. En dat aantal moet omlaag.

Zoetermeer - In haar werk als coördinator van het Digi-Taalhuis in Zoetermeer ziet Melanie Mul veel praktijkvoorbeelden van mensen die laaggeletterd zijn. Zoetermeer scoort qua laaggeletterdheid lager dan het landelijk gemiddelde, toch zijn het nog altijd zo'n 8000 personen tussen de 16 en 65 jaar. "Als je laaggeletterd bent kun je minder makkelijk meekomen in de maatschappij, niet alleen doordat je minder goed kan lezen of schrijven, maar ook omdat laaggeletterden vaak een gebrek aan digitale vaardigheden blijken te hebben. Vroeger was het al voldoende als je goed met je handen kon werken. Maar tegenwoordig is taal is zo belangrijk." Met technisch lezen, puur wat er staat, lukt het vaak nog wel. "Vooral begrijpend lezen is moeilijk." legt Mul uit. "Hoe verwerk je de informatie die je leest, bijvoorbeeld in een brief of brochure, en hoe interpreteer je die." Laaggeletterdheid wordt onbewust vaak doorgegeven. "Als je als volwassene niet goed kunt lezen, dan zul je niet snel voorlezen aan je kinderen. Die zullen op hun beurt vervolgens sneller voor de tv hangen dan dat ze een goed boek lezen." Voorlezen en zelf het goede voorbeeld geven is dus van groot belang. In Zoetermeer zijn er verschillende plekken waar je terecht kunt als je lezen, schrijven en rekenen moeilijk vindt. Zo zijn er in de bibliotheek verschillende boeken van uitgeverij 'Eenvoudig Communiceren' te verkrijgen die bekende boeken hertalen. "Zij herschrijven bekende boeken in eenvoudigere taal zodat die ook voor laaggeletterden te begrijpen is." Taalmaatjes, van Gilde Samenspraak, koppelen vrijwilligers aan taalleerders. Dat zijn lang niet altijd mensen van buitenlandse komaf, maar ook geboren en getogen Nederlanders, mensen die goed met hun handen kunnen werken, maar digitaal soms minder onderlegd zijn. "Als je je vakantie of je urenbriefje dan ineens digitaal in moet leveren kun je buiten de boot vallen." Haar wens is om met taalambassadeurs aan de slag te gaan, ook op digitaal vlak om deze mensen optimaal van dienst te kunnen zijn.

In het Forum zijn verschillende initiatieven ondergebracht die zich sterk maken voor taal. Zo zijn er naast boeken over taal die je kunt lenen ook workshops te volgen en is er inloopspreekuur. Het Digi-Taalhuis fungeert zo als paraplu waar alle instanties onder vallen.

Meer berichten
Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden