Astrid van Beek is een van de initiatiefneemsters voor een voedselbos in de N3MP. Op het nu nog doodlopende begin van het fietspad bij de B. Jan Waaijerbrug toont zij de plannen. Foto Simone Langeveld.
Astrid van Beek is een van de initiatiefneemsters voor een voedselbos in de N3MP. Op het nu nog doodlopende begin van het fietspad bij de B. Jan Waaijerbrug toont zij de plannen. Foto Simone Langeveld. (Foto: )

Voedselbuurtbos Treemanspolder, goed voor mens en biodiversiteit

Simone Langeveld

Bij de Nieuwe Driemanspolder, waterbergings en recratiegebied in wording, spreekt Streekblad Astrid van Beek over de plannen voor een voedselbuurtbos in dit nieuwe noodzakelijke blauw-groene gebied in de Randstad. Halverwege 2020 kunnen we als het aan de dames van Mobile Orchards ligt, de eerste 'eetbare' bomen en planten verwachten.

Zoetermeer - 'Mobile Orchards' waar staat dat voor? Astrid: "De naam van de www.mobileorchards.com wordt letterlijk vertaald naar het Nederlands als mobiele boomgaarden. Hiermee bedoelen we dat je overal, op je balkon, in je tuin, in het plantsoen planten en bomen of struiken kunt laten groeien, 'zelf' kweken, waarvan een deel ook eetbaar is! Bijvoorbeeld kruiden, bessen, of noten of vruchten als appel of peer en kers." Op deze site kun je er van alles over lezen.
Sinds 2002 woont Astrid in Leidschenveen. Zij heeft lang moeten wachten op het beloofde recreatiegebied om de hoek. Ze werkte jaren als productmanager voor de reisorganisatie Toekan Travel, stelde reizen en reisgidsen samen en ging hiervoor regelmatig naar Amerika en ook Australië. Ze wilde graag wat anders, meer buiten en met natuur bezig zijn, tuinieren. Op haar zoektocht kwam ze terecht bij de opleiding voor permacultuur in Den Haag. "Tijdens een reguliere opleiding voor tuinontwerp schrok ik van het vele bijmesten voor allerlei soorten. Via de permacultuur kwam ik op een site over voedselbossen en zo kwam ik in contact met Klaartje Jaspers, die in Zoetermeer woont. "Klaartje heeft veel inspiratie opgedaan in Afrika. Hier verzamelen vrouwen eetbare zaden en vruchten om hier een inkomen mee te vergaren. Ik deelde met haar mijn ideeën voor de Nieuwe Driemanspolder en samen namen we het initiatief om ons plan in te dienen bij de gemeente Zoetermeer. Zou het nog op tijd zijn? De plannen voor de N3MP waren al in een ver stadium. "We hebben gelukkig goede contacten met de gemeente Zoetermeer en stonden ook op de Westerparkdag in mei van dit jaar."
In de hoek van de nieuwe Driemanspolder waar nu (boom) struweel en geaccidenteerd terrein is gepland met slootjes wandelpaden en een fietspad die deze hoek min of meer afbakent kan zo'n 10-20 hectare ingericht worden als voedselbuurtbos. Als een soort 'bosranden' waar veel soorten (inheemse) bomen, struiken en planten, waarvan veel eetbare, in lagen kunnen groeien.

"Een voedsel(buurt)bos is enorm veerkrachtig door haar grote biodiversiteit " vertelt Astrid, "Het is gaaf als je direct in de natuur een kiwibes of moerbei kunt smikkelen. Wat dacht je van een 'outdoor' school of supermarkt?" Volg en like Mobile Orchards op facebook.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden