Fietsen per wijk verwijderd

Weesfiets naar depot

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - De gemeente is sinds maart van dit jaar gestart met een actie om weesfietsen uit de stad te verwijderen. De actie verloopt per wijk. De verwachting is dat in juni 2019 alle verkeerd gestalde fietsen en fietswrakken zijn verwijderd.

Dat er onder andere bij winkelcentra veel fietsen al weken of maanden onbeheerd staan, betekent volgens een woordvoerder niet dat het Zoetermeerse depot te klein is. "Als een fiets naar het depot wordt gebracht, heeft de eigenaar drie weken de tijd om het rijwiel tegen betaling van 25 euro op te halen. Er is onvoldoende ruimte in het depot om alle fietsen gelijktijdig op te slaan, daarom is gekozen voor deze gefaseerde wijkgebonden aanpak. Daarna is het een kwestie van bijhouden." Voor deze gefaseerde aanpak is gekozen omdat het tijdelijk vergroten van het depot aanzienlijke meerkosten meebrengt vanwege extra inzet van personeel, voertuigen, huur en inrichting van een locatie voor een beperkte tijd.

Verkeerd gestalde fietsen worden al na 30 minuten verwijderd. Fietsen die 21 dagen op dezelfde plek blijven staan worden beschouwd als weesfiets en verwijderd. Verwijderde fietsen worden geregistreerd op verlorenofgevonden.nl en daarna drie maanden opgeslagen in het depot. Als er na drie maanden niemand zich meldt, worden fietsen verkocht of gerecycled. De opbrengst komt ten goede aan de gemeentekas.

Meer berichten