Een door Botuliseme getroffen watervogel is heel traag en vertoond verlammingsverschijnselen. Foto Roy Wolters (regio 15)
Een door Botuliseme getroffen watervogel is heel traag en vertoond verlammingsverschijnselen. Foto Roy Wolters (regio 15) (Foto: Roy Wolters)

Droogte en hitte zorgt voor zieke watervogels en vissen

Simone Langeveld

Botulisme in vijver en sloot

De telefoon bij de Dierenambulance Den Haag staat roodgloeiend. Henny Greven: "Zo heet heb ik het ook nog nooit meegemaakt." Sinds 1963 is het dan ook niet zo droog geweest in Nederland. Door de opwarming en minimale doorstroming en dus verversing van het buitenwater groeien blauwalgen en botulismebacteriën.

Zoetermeer - Henny: "Wegens de enorme drukte hebben we nog niet alle botulisme - klussen in kunnen voeren in ons registratiesysteem. De meldingen die we in 2018 hebben gehad komen onder meer van: Florence Nightingalelaan, Slootdreef, Pinterzijde en Shawzijde." Duidelijk is dat het zo druk is dat er vooral hard gewerkt wordt door de groep van 25 betaalde medewerkers en ruim 100 vrijwilligers van de Dierenambulance Den Haag eo. "Zelf ben ik sinds 1998 als vrijwilliger verbonden aan Dierenambulance Den Haag en sinds 8 jaar in dienst als projectmanager. We rijden 18.000 ritten per jaar en vangen ca. 1.600 zieke en gewonde huisdieren op in ons dierenhospitaal." Botulisme is één van de drie meest voorkomende ziektes onder wilde vogels; ieder jaar levert de bacterie die botulisme veroorzaakt vele zieke en overleden vogels op. "De laatste tijd worden in de regio Zoetermeer meerdere gevallen gemeld van vogels en vissen die hoogstwaarschijnlijk besmet zijn met de zogenaamde Clostridium botulinum bacterie. Deze bacterie produceert gif dat bij de besmette vogels verlammingsverschijnselen veroorzaakt. Besmette vogels zijn traag, kunnen niet of maar kleine stukjes vliegen en lopen moeilijk. Ze zwemmen met gestrekte hals en laten de kop in het water hangen omdat de nekspieren verslapt zijn. De vogels liggen diep in het water en hebben hangende vleugels. Uiteindelijk zullen de vogels verdrinken, wanneer ze dit stadium hebben bereikt."
De dieren die door de dierenambulance worden opgehaald, gaan naar een vogelopvang waar ze een aantal inwendige spoelbeurten per dag krijgen. Mensen raken minder snel besmet door het water. Wél door besmetting met allerlei bacteriën die voorkomen in de rottende kadavers.

Wat te doen

Omdat elke dode watervogel óf vis een mogelijke bron van besmetting vormt voor andere watervogels én vissen (en mensen) is het belangrijk te melden wanneer je zieke waterdieren ziet. Deze besmetting kan maandenlang aanhouden en moet daarom zo snel mogelijk worden opgeruimd.
Mensen die vermoeden dat in hun buurt botulisme heerst worden hierom gevraagd contact op te nemen met Dierenambulance Den Haag e.o. via 070-3282828.

Meer berichten