Logo streekbladzoetermeer.nl


Hélène column
Hélène column (Foto: portret Hélène Ouwerkerk)

Blauwalg

Ik heb me op deze plek eerder een beetje cynisch uitgelaten over de proef om met waterstofperoxide blauwalg te lijf te gaan. Nou ik moet zeggen het lijkt te lukken. Waterstofperoxide is niet alleen heel geschikt om jezelf te voorzien van mooie blonde lokken maar blijkt een killer voor het plantje blauwalg. In de speelvijver aan het Noord Aa is tot op heden geen blauwalg aangetroffen. Er kan door de kids dus lekker worden gezwommen. Al is dat blauwalg wel een beetje als het onkruid tussen de stenen van het water. Het is weg en voor je het weet zit het er weer. Het Hoogheemraadschap neemt regelmatig monsters. En als ik vandaag schrijf dat er geen blauwalg is, dan kan dat morgen wel weer anders zijn.

Eind goed, al goed, zou je denken. Dat valt nog te bezien. De speelvijver is natuurlijk heel leuk voor de kleintjes maar oudere jeugd en volwassenen die een duik willen nemen in de Zoetermeerse plas kunnen dat nog steeds niet doen zonder huiduitslag, braken en diarree als gevolg. In de rest van de Zoetermeerse plas is het nog niet gelukt om de algjes weg te jagen. De ultrasone geluiden hebben niet of in ieder geval te weinig geholpen. Maar eigenlijk, en dat vind ik best wel een eye opener, komt het blauwalg niet alleen door de hoge temperaturen maar ook omdat er voedselrijk water uit de stad en de polders naar de Zoetermeerse plas wordt gepompt. En daar is blauwalg nu eenmaal gek op. Stoppen hiermee zou je zeggen. Maar het Hoogheemraadschap kan daar nu niks aan veranderen.

Zitten we tot in de lengte van dagen opgescheept met het blauwalg dat onze zwempret bederft? Nou er gloort hoop aan het eind van de tunnel. Als over twee jaar de waterberging de Nieuwe Driemanspolder klaar is dan gaat het Hoogheemraadschap de waterstromen omleggen. Tot die tijd is het risico nemen om allerlei kwaaltjes te krijgen waar je, mits je volwassen en gezond bent, niet direct aan hoeft te overlijden. Hmmm nou ik weet het wel. Ik ga nog niet eens met mijn grote teen te water.

Meer berichten

Shopbox