Een brandweerman legt aan een van de kinderen uit hoe hij met de slang kan spuiten.
Een brandweerman legt aan een van de kinderen uit hoe hij met de slang kan spuiten. (Foto: )

Hitte zorgt voor topdrukte zwembad

Britt Henneken

Toekomst Het Keerpunt onzeker

Hoewel de toekomst van zwembad Het Keerpunt nog onduidelijk is, is het er deze zomer op de warme dagen een drukte van jewelste. Tijdens de hittegolf van vorige week kwam de brandweer langs om de bezoekers te besproeien met heerlijk koud zwembadwater.

Zoetermeer - Het enige buitenzwembad van Zoetermeer werd enkele jaren geleden gesloten door wethouder van Leeuwen als bezuiniging. Het complete terrein is ondertussen eigendom van een ondernemer die er vroeg of laat een sauna van gaat maken. "Wanneer dit precies gaat gebeuren is nog onduidelijk", vertelt Maurice Dijkhuizen van zwemschool Misi. Zijn bedrijf is verantwoordelijk voor het leveren van badmeesters en -juffen en het schoonhouden van het terrein. ,,Niemand weet precies wat de planning is van de exploitant. Het kan zijn dat in september de hamer en schop erin gaan, maar dat kan ook nog vier jaar duren. Feit blijft dat de particuliere eigenaar beslist wat ermee gebeurt."

Toen het kwik vorige week boven de 35 steeg, kwamen er een hoop Zoetermeerders vertoeven bij het bad. Dat is ook weleens anders geweest. ,,Deze week loopt het ontzettend goed, in tegenstelling tot vorig jaar. Toen was het op een paar dagen na gewoon geen zwembadweer en hadden we gedurende de hele zomer maar tweeduizend bezoekers."

Nat spetteren

Vandaag is ook nog eens een bijzondere dag, want de brandweermannen van de kazerne in het Stadshart komen een kleine demonstratie geven. ,,Het is niet alleen voor de brandweermannen zelf even een uitje, maar vooral voor de bezoekers van het zwembad is het leuk om nat gespetterd te worden met dit warme weer", vertelt Jaap van der Meer, ploegchef bij de Zoetermeerse brandweer. ,,Het water dat we hier gebruiken komt gewoon uit het zwembad. We pompen het water uit het bad onze wagen in en via de sproeiers en slangen komt het water zo weer terug in het bad", legt hij uit.

Verkiezingen

Tijdens de verkiezingen was de toekomst van het zwembad een belangrijke kwestie. Hoewel niet veel bezoekers van het zwembad hun stem erdoor lijken te hebben veranderd, houdt het de Zoetermeerders wel bezig. ,,We komen hier niet zo vaak, maar dit is wel het enige buitenbad van de stad. Het zou een gemis zijn als Het Keerpunt helemaal sluit", vertelt Michelle Blokker die met haar zoontje naar het zwembad is gekomen.

Onder de jeugd is het in ieder geval duidelijk, het sluiten van het zwembad zou een gemis zijn. Reacties als: "Gaat het zwembad weg? Wat verschrikkelijk!" en pruillippen bij de jongste badgasten zijn geen uitzondering.

Het buitenzwembad is deze zomer dagelijks geopend met lekker weer. Het binnenbad is gesloten en zal niet meer open gaan. Of het buitenbad volgende zomer open zal gaan, ligt aan de nog onbekende plannen van de exploitant.

Meer berichten