Waarschuwingsborden geven aan dat er kans is op blauwalg buiten de lijnen van het speelstrand. Foto: Simone Ouwerkerk
Waarschuwingsborden geven aan dat er kans is op blauwalg buiten de lijnen van het speelstrand. Foto: Simone Ouwerkerk (Foto: )

Blauwalg door water uit de de polders en de stad

Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - Het water in de speelvijver van de Zoetermeerse Plas is vooralsnog blauwalgvrij. In de rest van de Zoetermeerse plas is echter wel blauwalg aanwezig. Dit komt doordat voedselrijk water uit de stad en de polder in de plas wordt gepompt. Dit kan pas in 2020 worden opgelost.

 "Het tracé van het water dat uit verschillende gebieden komt, kan op dit moment niet worden veranderd", laat de woordvoerder van het Hoogheemraadschap Rijnland weten. Volgens hem is het water uit de stad en de polders rond Zoetermeer zeer voedselrijk en blauwalg doet het daar goed op. Dit water komt terecht in de Zoetermeerse Plas. Hierdoor is het erg lastig om blauwalg te verminderen omdat het alg steeds weer terug komt. Mogelijkheden om het definitief de kop in te drukken zijn er wel maar dat kan pas als het waterbergingsgebied de Nieuwe Driemanspolder af is (in 2020 red). Dan gaat het Hoogheemraadschap het tracé van het water omleggen en blijft hopelijk ook de Zoetermeerse plas blauwalg vrij.

Proeven

"Vorig jaar werd een proef met ultra sone geluidsgolven gedaan. Dit heeft de blauwalg wel iets verminderd maar niet voldoende om erin te kunnen zwemmen. Daarom hebben we dit jaar in Zoetermeer met waterstofperoxide gewerkt. Hiervoor werd hiermee al een proef gedaan rond Amsterdam en Oegstgeest. En nu is ook Zoetermeer aan het proefgebied toegevoegd.We zitten hiermee nu in het derde jaar. Na vier jaar wordt de proef door de UVA geëvalueerd. Dus volgend jaar weten we hoe waterstofperoxide werkt en hoe lang. Dat het werkt is een ding wat zeker is. Maar om het goed te kunnen toepassen moet je weten wanneer je het precies aan het water moet toevoegen", aldus de woordvoerder.

De strijd tegen blauwalg is een jaarlijks terugkerend probleem. "Dit jaar was er een koude winter en aan het eind van het voorjaar liep de temperatuur snel op. Dat is een ideale omstandigheid voor blauwalg", legt hij uit. Hoogheemraadschap Rijnland ziet het blauwalg in veel oppervlaktewater oprukken. Voor vissen is het niet schadelijk omdat de blauwalg vooral aan de oppervlakte zit. Mensen maar ook honden kunnen klachten krijgen zoals braken en huiduitslag. "Ons advies is dus ook om honden niet overal te laten zwemmen."

Waterkwaliteit

De waterschappen controleren alle oppervlaktewater nauwgezet. Op www.zwemwater.nl worden de actuele gegevens en waarschuwingen gemeld.

Meer berichten