Een aantal indieners van het burgerinitiatief voor een vuurwerkvrije zone.
Een aantal indieners van het burgerinitiatief voor een vuurwerkvrije zone.

Geen knallen meer in het bos

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - Het duurt nog even maar vuurwerk afsteken in vier natuurgebieden is straks verleden tijd. Het college gaat vier natuurgebieden aanwijzen als vuurwerkvrije zone. Het college komt hiermee tegemoet aan een burgerinitiatief van Zoetermeerders die in de zones hun honden rustig willen uitlaten.

Zoetermeer - Het Balijbos wordt in ieder geval een vuurwerkvrije zone. Daarnaast kunnen de inwoners van Zoetermeer nog drie gebieden kiezen. "De indieners hadden gevraagd om het Balijbos en de andere natuurgebieden. Daarom hebben we in ieder geval besloten om het Balijbos aan te wijzen. Alle natuurgebieden is te ambitieus want het moet wel gehandhaafd worden", zegt burgemeester Charlie Aptroot. Daarom mogen de inwoners van Zoetermeer via de site doemee.zoetermeer.nl aangeven in welke drie andere gebieden ze een vuurwerkvrije zone willen. Dit kan vanaf 1 augustus. Bij de zones worden borden geplaatst. Het gaat om een pilot die na de jaarwisseling wordt geëvalueerd.

In een vuurwerkvrije zone mag geen vuurwerk worden afgestoken op oudejaarsdag van 18.00 uur tot nieuwjaarsdag 2.00 uur. Tijdens de overige tijden is vuurwerk afsteken sowieso overal verboden. "Vroeger mocht je op 30 en 31 december de hele dag vuurwerk afsteken maar dat is niet meer", aldus Aptroot.

Burgemeester Aptroot gaat waarschijnlijk ook een vuurwerkverbod afgeven voor de Markt. Dit vanwege de vuurwerkshow. "Het is dan erg druk en daardoor gevaarlijk als mensen tussen het publiek vuurwerk gaan afsteken. We doen dit al twee jaar en dat gaat goed." Er zijn nog geen plannen voor vuurwerkvrije zones rond ziekenhuis en verzorgingshuizen. 

Meer berichten