Grace O' Malley (Käthe Staallekker) in gevecht met een Engelse soldaat. Foto: Redlinefotografie, Fred Roland.
Grace O' Malley (Käthe Staallekker) in gevecht met een Engelse soldaat. Foto: Redlinefotografie, Fred Roland. (Foto: Fred Roland)

Vurige strijd gevierd met een feest van Ierse muziek en dans

Simone Langeveld

Het Zoetermeerse amateurgezelschap Storytellers zet een gedurfde en complete musical 'The Pirate Queen' neer. Na grondige voorbereidingen om de spelers 'Riverdance' te laten (tap)dansen en lessen in zwaardvechten 'op toneel' staat er een prachtig buitentheaterspektakel met live muziek. Het is genieten van een goede cast, de mooie muziek én liefde!

Zoetermeer - Regisseur én uitstekend vertaler van de musical-tekst uit het Engels naar het Nederlands, Sebastiaan Smits, ook directeur Storytellers, loopt na afloop tevreden rond over het mooi en praktisch ingerichte terrein van het Buytenparktheater. En dat is volkomen terecht. De Musical die Storytellers samenbrengt is een prachtige musical die het meer dan waard is om in deze Nederlandse bewerking te zien en te beleven. Dompel jezelf onder in het Ierland of beter, Engeland van eind 16de eeuw. We zijn in de westhoek van het Engelse rijk, dat deel van het rijk waarover Queen Elisabeth ook de scepter zwaait maar waar het rumoerig is en waar Ierse clans tegen elkaar strijden. Koningin Elisabeth (Renate Sonneveld) besluit van dit deel van haar koninkrijk een nieuwe kaart te laten maken. Ze geeft Lord Bingham (Nick Dijkstra) de opdracht Ierland terug te veroveren op Engeland. In de Ierse 'uithoek' van het Engelse rijk leeft Grace O'Malley de piratenkoningin. Een zeker zo'n bijzondere vrouw als de Queen van Engeland, de dan regerende Elisabeth de Eerste. Grace (Grania) wordt werkelijk zeer goed vertaald door Käthe Staaldekker die geen noot mist en zuiver, helder en duidelijk én met het juiste gevoel zingt. In verschillende duetten met haar vriend Tiernan (door Wessel van Stuijevenberg) in duet met Elizabeth én met haar (goed gecaste!) vader, zeeman en kapitein. Het zorgt voor de nodige kippenvel momentjes. De prachtige musical die werd gemaakt door Boubill & Schönberg, de makers van Les Miserables en Miss Saigon, die op hun beurt advies kregen van John Colgan en Moya Doherty van de dansshow Riverdance. De show was eerder in Amerika (ook op Broadway), Ierland, Noorwegen en Duitsland te zien. Het is een een musical met epische Ierse muziek met harp, fluit, viool, traditionele dans en een waargebeurd verhaal over twee bijzonder sterke vrouwen. Het hoogtepunt van de voorstelling is wanneer het tweetal zingend tegenover elkaar staat. Twee regerende vrouwen die geboren leiders zijn en elkaar echt ontmoetten in het jaar 1593. Reis je mee?

In het Zoetermeerse Buytenpark een Nederlandse musicalpremière in de openlucht? Ja dus. Met het prachtige droge weer is het de uitgaanstip nummer 1 voor Zoetermeer op dit moment. Boek je kaartje via www.buytenpark.nl Er zijn twee verschillende casts.

Meer berichten