Nog 18 woningen zonder gas

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - Aan het Van Duvenvoordepad worden 18 nieuwbouw energiewoningen gerealiseerd. De woningen zijn allen nul-op-de-meter en de toekomstige kopers mogen zelf meebeslissen over het ontwerp van de woningen.

 De woningen worden compleet aardgasvrij gerealiseerd. Het kabinet heeft het besluit genomen dat per 1 juli alle nieuwbouwwoningen zonder aardgasaansluitingen moeten worden gemaakt maar de gemeente Zoetermeer had deze ambitie al eerder gesteld. En had sowieso aangegeven dat de nieuwbouw in Palenstein aardgasvrij moet zijn.

Het project is niet alleen aardgasvrij maar door onder andere warmtepompen en zonnepanelen helemaal nul-op-de-meter. Energiemaatschappijen geven aan dat deze ontwikkelingen in bestaand gebied nog wel eens tot problemen kunnen leiden omdat het net hier nog niet op is ingesteld. Wethouder Taco Kuiper verwacht deze problemen aan het Van Duvenvoordepad niet. "We hebben voor dit project een stuurgroep samengesteld. Daar zit ook netbeheerder Stedin bij die aanpassingen doet aan het net zodat de nul-op-de-meter-woningen geen knelpunt op het net zullen veroorzaken. " Ook de noodkreet van branche-organisaties dat bouwplannen te maken krijgen met forse kostenoverschrijding is volgens de wethouder niet van toepassing op het project in Palenstein. "Het knelpunt zit erin dat plannen al eerder zijn aanbesteed zonder dat er rekening is gehouden met energiebesparende maatregelen", legt Kuiper uit. "Bij dit plan is direct uitgegaan van nul-op-de-meter."

Meer berichten