René van Kooten: "Kanker loopt helaas als een rode draad door mijn leven." Foto: Ronald Stam
René van Kooten: "Kanker loopt helaas als een rode draad door mijn leven." Foto: Ronald Stam

René gaat samen met zussen de Alpe Huez bedwingen

Door Hélène Ouwerkerk

Zoetermeer - "Een bijzondere ervaring", zo noemt de Zoetermeerse musicalartiest René van Kooten het evenement Alpe d'HuZes waarbij de deelnemers om geld in te zamelen voor het KWF de Alpe d'Huez in Frankrijk beklimmen. Al drie keer eerder deed Van Kooten mee. Maar dit keer wordt het extra bijzonder omdat ook zijn zussen Dees en Mirjam meedoen.

 "De eerste drie keer reed ik de Alpe d'HuZes voor mijn moeder die op haar veertigste overleed", vertelt Van Kooten. "In 2016 verloor ook mijn lieve vader de strijd tegen kanker. Ik mis hem nog steeds. Kanker loopt helaas als een rode draad door mijn leven." René staat zijn eerste keer Alpe d'HuZes in 2010 nog goed voor de geest. "Ik werd enorm gegrepen door de sfeer. Het was overweldigend", vertelt hij. "Je kan kaarsen in zakken kopen en daarop een persoonlijke boodschap zetten. Deze worden 's nachts door de vrijwilligers op de berg gezet. Al die families en gezinnen die er samen zijn. Het is een prachtig evenement en zo belangrijk. Want alleen door veel geld in te zamelen is de strijd te winnen. Onderzoek kost gewoon zoveel geld." René kijkt ernaar uit om het evenement dit keer samen met zijn zussen te beleven. "Ik was 11 toen mijn moeder overleed. Mijn zussen waren toen 17 en 18. Je ervaart het dan toch anders en ieder op zijn eigen manier. Nu met onze vader waren we alle drie volwassen en ervaar je het ziekteproces meer hetzelfde", zegt hij. "Bijzonder dat Dees en Mirjam nu meedoen. We gaan met de hele familie naar Alpe d'HuZes ook mijn schoonouders gaan mee en natuurlijk mijn vrouw Tanja en dochter Senna."

Van Kooten roemt het evenement. "Het liefste zou ik ieder jaar meedoen maar helaas lukt het me niet altijd om vrij te zijn. De afgelopen jaren stond ik in juni steeds in Zonnehuis producties en moest ik werken. Dit jaar lukt het gelukkig wel. Ik ben nu bezig met de laatste optredens met Shifting Daylight. Op 25 mei sluiten we de tournee af in het Stadstheater."

De Van Kootens zijn hard aan het trainen. René is een gepassioneerd wielrenner en maakt veel tochten. Zussen Dees en Mirjam hebben niks met wielrennen. Zij gaan daarom lopend de berg op en zijn nu veel wandeltochten aan het doen om zich voor te bereiden.

Team van Kooten heeft al heel wat donaties en sponsors. "Geweldig vind ik dat", zegt René. Het doel van 7000 euro is nog niet behaald. Wie René, Dees en Mirjam wil steunen: https://deelnemers.opgevenisgeenoptie.nl/teamvankooten

Meer berichten