Het is pittig voor de rolstoelduwers op de helling van de Willem de Zwijgerlaan. Foto Kees van Rongen
Het is pittig voor de rolstoelduwers op de helling van de Willem de Zwijgerlaan. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Animo is weer groot voor rolstoelvierdaagse

Door Kees van Rongen

Initiatiefnemer Piet Sinke (76), die in 2007 bij wijze van proef voor 15 rolstoelgebruikers vanaf de Morgenster een route had uitgestippeld, telt nu bij de twaalfde rolstoelvierdaagse maar liefst 330 rolstoelgebruikers, die maar wat graag meedoen.

Zoetermeer - Zo'n 400 vrijwilligers maken het evenement mogelijk als rolstoelduwer, verkeersregelaar en organisator. Vanaf elf plekken in Zoetermeer werd maandagmiddag in groepjes van dertig tot veertig deelnemers gestart.

Sponsors hebben gezorgd voor versnaperingen, een petje tegen de zon en bij slecht weer is er ook bescherming tegen de regen. "Behalve uit de diverse zorgcentra doen ook steeds meer mensen uit de wijk mee, die rolstoel gebonden zijn," weet Sinke. "Overigens ben ik met de organisatie het hele jaar bezig. Dit jaar waren verschillende sponsors afgevallen. Het is niet gemakkelijk om nieuwe sponsors te vinden."

Laureen Krapp (67) duwt haar moeder van 96 jaar. "Zij geniet ervan. Het is niet alleen lopen. Het is de gezelligheid met de nodige stops voor een drankje, een ijsje, een kroketje. Vorig jaar kregen ze bij een winkelier allemaal een kippenpootje, leuk toch."

Henny Mansveld (74) duwt al voor de tiende keer een rolstoelgebruiker. "Aanvankelijk was dat mijn moeder, maar nu heb ik iemand die ik niet ken." Het is mevrouw Van Haaren (92): "Heerlijk om buiten te zijn."

Anton Mansveld (78) is verkeersregelaar. Hij rijdt voor de groep uit om het verkeer te laten stoppen bij oversteekplaatsen. "Ik doe al vanaf het begin mee." Veel mensen zijn op verschillende manieren als vrijwilliger bezig. Aad de Jager (69) zorgde vijf jaar op de Henry Dunant voor het eten aan boord en is nu drie jaar verkeersregelaar bij de rolstoelvierdaagse.

Willemien van der Linden (83) gaat voor het eerst mee en wordt geduwd door Daniel Goldberg, die met zijn 42 jaar een van de jongste duwers is.

Marjo Blijleven (66) is sinds kort met pensioen. Ik zag die stoet elk jaar voorbij komen en dacht als ik met pensioen ben, meld ik me aan als vrijwilliger. "Het valt niet mee, als je vijftig jaar gewerkt hebt, ineens niets om handen te hebben. Zij duwt Leny Groenheijde (93): "Fantastisch. Ik geniet volop."

De groep kijkt uit naar de slotdag op donderdag met muziek van Kunst en Vriendschap. Dan staat burgemeester Charlie Aptroot bij de Mediamarkt de mensen op te wachten. "Hij geeft iedereen een handje. Dat vind ik geweldig," zegt Laureen Krapp.

Meer berichten