Foto: Gedenkstenen van Yvon Grevers in het Wilhelminapark

Mysterie: wat betekenen toch die stenen met teksten op het voetpad in het Wilhelminapark?

In het Wilhelminapark achter de Dorpsstraat liggen 16 bronzen plaquettes met teksten als 'In gedachten bij jou' en 'Blijven herinneren' verstopt in het voetpad langs het water. De stenen vallen niet direct op als je een wandeling maakt door het fraaie park. Wie heeft ze daar neergelegd en met welk doeleinde? indebuurt Zoetermeer ging op onderzoek uit.

De gemeente organiseerde in 2005 een ontwerpprijsvraag voor Zoetermeerse kunstenaars. De opdracht was een kunstwerk te ontwerpen voor in het Wilhelminapark als aanvulling op het oorlogsmonument en het Indië-monument. Een kunstwerk dat alle mensen van alle culturen zou kunnen aanspreken. De Zoetermeerse Yvon Grevers bedacht en won met haar idee van het Gedachtenpad: een kunstwerk met gedachtenwolkjes over oorlog en vrede.

Mede door haar werk bij het Pleysier College (school voor speciaal onderwijs) wist de Zoetermeerse dat onderwerpen als oorlog en Dodenherdenking heftige onderwerpen kunnen zijn. 'De kinderen op school deelden hun emotionele gedachten over deze onderwerpen met mij. Ik was gefascineerd door hun eigen wijsheid hierover. Ik wilde de bedenkingen over oorlog en vrede van verschillende doelgroepen horen. Daarom bezocht ik een verzorgingstehuis waar ik oudere mensen interviewde. Zij gaven hele bijzondere en mooie uitspraken op de vraag: Wat betekent bevrijding voor u?'

De uitspraken over oorlog en bevrijding heeft Yvon de mensen in hun eigen handschrift laten opschrijven. De teksten zijn gebruikt voor de 16 bronzen plaquettes die verwerkt zijn in het wandelpad langs het oorlogsmonument. De gemeente Zoetermeer heeft het kunstwerk in 2006 geplaatst.

Nationale Dodenherdenking in Zoetermeer

Mocht je vanavond naar Nationale Dodenherdenking gaan of een ander moment in het Wilhelminapark zijn: let eens op de bijzondere stenen die iets verscholen liggen. Lees de gedachten over oorlog en vrede van onze medebewoners en wellicht kun je je eigen gedachten er eens over laten gaan.

Dit artikel komt van indebuurt.nl/zoetermeer. Meer inspirerende verhalen over Zoetermeer lezen? Ga dan naar de site.

Meer berichten