Walther Tjon Pian Gi heeft een boek geschreven over Balinese dans.
Walther Tjon Pian Gi heeft een boek geschreven over Balinese dans.

Zoetermeerder geeft fotoboek over Balinese rituele dans uit

Walther Tjon Pian Gi woont in Zoetermeer maar heeft ook een band met Bali. Niet omdat hij daar vandaan komt, maar omdat hij er dans heeft gestudeerd in 1981/82. Nu maakt hij een fotoboek over de rituele dansen op het eiland: Between Heaven and Earth. Een keuze uit 40 jaar foto's.

Hoe ben je in Balinese dansen geïnteresseerd geraakt?

Ik ben op late leeftijd moderne dans gaan studeren in New York. De Graham-techniek die ik daar leerde heeft zijn inspiratie in onder meer Balinese dans. Die dans kende ik wel van films, maar ik besloot in 1978 dat in levenden lijve te gaan bekijken. In die tijd gaf ik Graham-lessen. Op Bali zag ik mooie voorstellingen van de dans die iedereen wel kent van Bali, maar de heilige, rituele en trancedansen waren voor mij veel belangrijker.

Waarom vond je die belangrijker?

Op Bali wordt er in eerste instantie voor de goden gedanst. Niet bij de toeristenvoorstellingen, maar in de tempels. Het gaat niet om de mooie uiterlijke vorm, maar om het innerlijke, de toewijding aan de goden en de vergoddelijkte voorouders. Ik noem het 'dans zonder ego'; het gaat niet om jou, maar om het doel van de dans.

Je hebt zelf ook op Bali gedanst?

Ja, tijdens ceremonieën in de tempel. Balinezen zijn geweldig open en nemen je graag op in hun midden. Al snel moest ik met mijn leraar meedansen tijdens tempelfeesten. Het is alsof een Balinees na drie maanden in Nederland de communie mag uitdelen in de katholieke kerk. Die generositeit is kenmerkend. En mijn boek is eigenlijk een uiting van dank aan de Balinezen daarvoor.

Waarom speciaal een boek over rituele dansen?

Ik was kernlid van de theatergroep Dogtroep en we speelden in heel Europa in straten en op pleinen. We bliezen oude tradities als de Sint Jansvuren nieuw leven in, we gaven ze hun betekenis terug in de gemeenschap. Mijn ervaringen op Bali waren een inspiratie voor mijn werk hier. Toen ik mijn foto's ging selecteren voor een fotoboek, kreeg ik al vlug het idee: dit heeft iedereen al gezien. Ik moet dat laten zien wat vaak verborgen blijft. Niet omdat je het niet mag zien, maar omdat mensen er niet naar zoeken. Maar er zijn wel foto's ik het boek die ik alleen kon maken omdat ik een ingewijde was geworden. Er zijn ook veel foto's bij die de context van de rituele dans verduidelijken.

Wanneer komt het boek uit?

Ik ben bezig met de crowdfunding. Je kunt op https://www.voordekunst.nl/projecten/7044-between-heaven-and-earth het boek vooruitbestellen of geld doneren tot 19 mei. Eind juni is het via de boekhandels te bestellen ISBN nummer 978-90-828661-0-0 bestellen.

Meer berichten