Odette Haasnoot presenteert Zomerpalet met een grote variatie aan activiteiten voor ouderen in de zomervakantie. Foto Kees van Rongen
Odette Haasnoot presenteert Zomerpalet met een grote variatie aan activiteiten voor ouderen in de zomervakantie. Foto Kees van Rongen (Foto: Kees van Rongen)

Een zomer bomvol activiteiten voor ouderen

Door Kees van Rongen

Zoetermeer - Terwijl de meeste verenigingen in de zomermaanden geen activiteiten organiseren, is Palet Welzijn juist wel actief voor senioren. Deze week presenteert Palet Welzijn het Zomerpalet met een grote diversiteit aan activiteiten van 16 juli tot 24 augustus.

"Aanvankelijk zijn we 24 jaar geleden begonnen met aparte activiteiten in de zomer onder de naam Zomerschool. Sinds zeven jaar is de naam Zomerpalet, omdat dit duidelijker aangeeft hoe divers de activiteiten zijn," vertelt Odette Haasnoot. "Het zijn dagtochten, creatieve workshops en educatieve workshops. Daar blijkt een enorme behoefte aan te bestaan. De ouderen hebben juist in de zomervakantie, zeg maar de schoolvakantie, minder contacten. Immers veel kinderen zijn dan weken op vakantie en de verenigingen stoppen met de meeste activiteiten. Bovendien is het soms stiller in de buurt.

Medewerkers van Palet Welzijn in de verschillende wijken hebben meegeholpen om een afwisselend programma samen te stellen," legt Odette uit. "Vanaf januari zijn we daarmee al bezig geweest en deze week ligt het boekje met alle activiteiten in de bibliotheek, de wijkposten en in de centra van Palet Welzijn."

Vorig jaar waren er maar liefst 820 ouderen, die zich voor een of meerdere activiteiten inschreven. Wat ons betreft mogen dat er nog veel meer zijn. We verwachten dit jaar zeker duizend ouderen."

De mensen kunnen zich tot en met 31 mei inschrijven voor een of meerdere activiteiten."

Medewerkers van Palet Welzijn begeleiden de verschillende dagtochten, die allemaal door de Zoetermeerse Dagtocht Specialist (ZDS) worden uitgevoerd. Zo reist men naar Ecomare op Texel, kan men winkelen in Den Bosch, is er een bezoek aan de Orchideeënhoeve, een rondvaart in Den Haag met aansluitend een bezoekje aan Scheveningen en zelfs een weekend Parijs is in het programma opgenomen.

Verder kan men zich opgeven voor diverse workshops, waaronder klok repareren, schilderen en een tas maken. Er zijn interessante lezingen onder meer over Rembrandt. Ook is er een high tea en is er een zomerbuffet in het eetcafé.

Met de Zoetermeerpas is het nog aantrekkelijker deel te nemen aan de diverse activiteiten van het Zomerpalet. Bij de dagtochten wordt aangegeven of het wel of niet geschikt is voor senioren die gebruik maken van een rollator of rolstoel.

Meer berichten