Na de zomervakantie kun je wilde wortels oogsten uit de Zoetermeerse klei! Foto schooltuin Zoete Aarde, 2016
Na de zomervakantie kun je wilde wortels oogsten uit de Zoetermeerse klei! Foto schooltuin Zoete Aarde, 2016 (Foto: Simone Langeveld)

Groeten uit het groen Zomertje in de lente

Het is nog lang geen zomer, maar na deze meivakantie raak je toch een beetje in de war. Graag-buiten-mens Simone Langeveld vertelt over de schooltuin in buurttuin Zoete Aarde.

Zoetermeer - Schooltuinlessen worden steeds vaker een weerpraatje. Want niets lijkt zo onvoorspelbaarder als het weer van tegenwoordig. Van tevoren maak je een zaaiplan. Het is afwachten of je de planning haalt en of de zaden en planten gaan doen wat je hoopt. Dat het radijszaadje een heerlijk sappig en knapperig rood bolletje, verdikt worteltje wordt. Dat de tuinboon goed zal groeien en kiemen, dat de aardappelen willen opschieten en of het bonenkruid en de rucola niet worden ingehaald door de onkruiden die tegelijkertijd en vaak veel sneller kiemen en groeien. Het is spannend! Het ene moment is de tuin na fikse regenbuien een spekgladde glijbaan en het andere moment, na dagen van een strakblauwe lucht, staan de barsten in keiharde kleigrond grond. Het blijft een uitdaging tuinieren in de vruchtbare maar vette klei. Je krijgt er overigens prachtige wortels van. Wortels die hebben moeten zoeken naar een zacht stukje aarde en niet in een keer naar beneden schieten. Zie je al die vertakkingen? Er leiden vele wegen naar… precies. Het staat misschien wel symbool voor de ontwikkeling van een mens. Dat gaat bij iedereen anders en niemand wordt of is hetzelfde. Lekker niet saai!

Meer berichten