Niek Nieuwenhuijsen, Henk Roos, Tina Groen en Gerard de Bruin van The Young Ones.
Niek Nieuwenhuijsen, Henk Roos, Tina Groen en Gerard de Bruin van The Young Ones. (Foto: Robbert Roos)

Het Zoetermeer van de jaren '60 opnieuw beleven

Door Robbert Roos

Zoetermeer - De jaren '60 hebben op veel mensen een onuitwisbare indruk achtergelaten. Niek Nieuwenhuijsen, Ab van Bochove, Gerard de Bruin, Jacques Boonekamp, Tina Groen en Henk Roos brachten deze jaren door in Zoetermeer. Samen met het Historisch Genootschap Oud Soetermeer geeft deze groep 'oudere jongeren' een overzicht van die jaren in een tentoonstelling, een publicatie en een film onder de naam 'The Young Ones', onze jaren '60 in Zoetermeer.

Niek Nieuwenhuijsen is de regelneef van het gezelschap en bestuurslid van het HGOS. "Het bleek dat er over deze periode weinig bekend is en dat er nauwelijks materiaal zoals foto, film of attributen is overgebleven. Zo ontstond het idee voor dit project." De rest van de groep reageerde enthousiast en besloot mee te helpen. Tina: "Er kwamen direct allerlei herinneringen boven. De muziek, de summer of love, de maanlanding. Je wilde graag anders zijn." Lange haren voor de jongens, Afghaanse jassen, spijkerpakken, rijden op een Puch of Tomos of juist een Kreidler of Zündapp. Tina: "We zochten elkaar als jongeren op. Onder de naam 'Kivaeva' (kinderen van een vader) werden (kerkelijke) zuilen omver geworpen en ontstond er ruimte voor een soos, jongerencentrum de Sirkel en de Wereldwinkel." Muziek was erg belangrijk in die tijd. In navolging van hun oudere broers speelden Niek en Henk in de band de 'Teetotallers'. Tina met een knipoog: "De meest leugenachtige naam ooit gegeven aan een band." In 1962 werd Zoetermeer aangewezen als groeigemeente. Niek: "Rond 1960 telde Zoetermeer zo'n 7000 inwoners. Begin jaren '70 groeide de stad naar 25.000 inwoners. Dat groeien naar een grote stad zorgde enerzijds voor een gevoel van trots, maar aan de andere kant ook voor 'Stadse-Fratsen' die men hier niet gewend was. Sowieso was in onze ogen iedereen boven de 30 'verdacht' en moest snel wegwezen." In de film, die overigens door Nieuwenhuijsen en zijn club zelf opgenomen wordt bezoeken leden van de groep herkenbare locaties in Zoetermeer en staan daar stil bij de herinneringen. Het hele project zal plaatsvinden in het najaar, van half september tot eind december bij het Historisch Genootschap Oud Soetermeer, Dorpsstraat 132 in Zoetermeer.

Voor de tentoonstelling is de club op zoek naar verhalen, foto's, filmmateriaal en attributen uit die periode. Niek Nieuwenhuijsen: "Wilt u iets beschikbaar stellen, neem dan mailcontact met ons op via zoetermeerjaren60@gmail.com."

Meer berichten