Toegankelijk

Bam. Met een harde klap van een sloophamer hebben de wethouders Paalvast en Kuiper een eind gemaakt aan het Stadhuis dat tientallen jaren aan de Markt prijkte. Door het samengaan met de bibliotheek en een kleiner wordend gemeentelijk apparaat was het pand overbodig geworden. De komende weken wordt het gesloopt om ruimte te maken voor nieuwe plannen. Wat die plannen zijn, weten we nog niet dus dat is nog even afwachten.

Ondertussen is op de plek van de bibliotheek aan het Stadhuisplein de gemeente ingetrokken. Samen in een totaal vernieuwd pand. Het gebouw is spectaculair verbouwd en heel mooi geworden, vind ik zelf. Maar ja. Ik ben dan ook goed ter been en heb ook geen oogproblemen. Inmiddels blijkt dat dat voor gehandicapten en mensen met slecht zicht een heel andere koek is. Zij ondervinden enorme problemen om dit nieuwe stadhuis te betreden. Het regent klachten. Gehandicapten kunnen niet zelfstandig naar het toilet en stuiten op allerlei hindernissen. Mensen met oogproblemen lopen keihard tegen glazen wanden aan. De toegankelijkheidsraad luidde de noodklok en raadslid Marijke van der Meer, die als ze haar termijn wil uitspreken, eerst de raadzaal uit moet rijden om via een andere ingang weer terug te komen, noemt de verbouwing zelfs volledig mislukt. Velen vinden haar woorden overdreven. Maar aan de andere kant is het toch buitengewoon merkwaardig dat zowel de architect als de bouwer niet op de toegankelijkheid van wat ze aan het maken zijn hebben gelet.

De gemeente geeft aan dat de problemen worden opgelost zodat straks iedereen van een fijn en toegankelijk stadhuis gebruik kan maken. Dat is natuurlijk hartstikke fijn maar laten we eerlijk zijn... Had het niet heel veel geld en nog meer ergernis gescheeld als het gelijk goed was gedaan. Ik kan me toch voorstellen dat architect en bouwers wel vaker met minder validen rekening hebben moeten houden. Maar misschien denk ik wel te simpel.

Hélène Ouwerkerk

Meer berichten