De nestkast op de ideale locatie voor het paartje slechtvalken. Foto 12:00 uur maandag 6 mei. Simone Langeveld
De nestkast op de ideale locatie voor het paartje slechtvalken. Foto 12:00 uur maandag 6 mei. Simone Langeveld (Foto: Simone Langeveld)

Verbouwing toren en nestkast valken

Het Zoetermeerse stadhuis wordt verbouwd en zit midden in een metamorfose. De huidige toren lijkt net een rots vanwege de nisjes en uitstekende en terug liggende delen in de gevel. Net als de hoogte (70 meter) maakt het dat dit de ideale plek is voor een broedsel van slechtvalken.

De verbouwing van de toren, wanneer kan men daarmee gaan beginnen zonder de valken te verstoren? "Dat kan vanaf augustus", aldus een optimistische Winfried. "Het is goed dat het vuurwerk wat voor 5 mei gepland stond niet is doorgegaan. Dit zou een te grote verstoring te weeg brengen en de dieren verjagen. Van het geluid van het bevrijdingsfestival hebben de dieren zich niets aangetrokken. Zondagochtend was het broedsel compleet met de ouders. Links zat man en rechts vrouw. De bouwer Dura Vermeer zal overigens rekening houden met de slechtvalken (kast) bij de verbouwing van de kantoortoren tot appartementen."
Op het nieuwe stadhuisplein, kan je tot begin augustus veel moois en spectaculairs verwachten! De jongen moeten gaan uitvliegen en leren hoe ze zelf hun kostje moeten verschalken. Maar eerst moeten ze echte veren krijgen…

Zelf spotten?

Op zaterdag 19 mei om 15:00 uur zullen kenners van Vogelwerkgroep Zoetermeer met kijkers op het horecaplein zijn.

Meer berichten