Foto van Martin Mollet van de jonge slechtvalken na het ringen op 3-5-18. Twee dames en twee heren en op de voorgrond de groene veertjes van een halsbandparkiet. Een van de vogelprooien zo'n 2-3 per dag nu.
Foto van Martin Mollet van de jonge slechtvalken na het ringen op 3-5-18. Twee dames en twee heren en op de voorgrond de groene veertjes van een halsbandparkiet. Een van de vogelprooien zo'n 2-3 per dag nu. (Foto: Simone Langeveld)

Vier slechtvalkjongen op de Zoetermeerse 'rots'

Net als vorig jaar is een slechtvalkenpaar succesvol aan het broeden geweest en inmiddels zijn er vier jongen. Die wonen nu in de kast die hangt bovenaan de stadhuistoren. Streekblad sprak Winfried van Meerendonk: bioloog, roofvogelkenner en inmiddels slechtvalkenexpert. "Het zijn twee jongens en twee meisjes".

Zoetermeer - Gaat het om hetzelfde paartje slechtvalken? Winfried: "Dat is wel heel waarschijnlijk. We hebben de ring van het mannetje gezien. Van het vrouwtje niet. Maar het is lastig aflezen de oude ring is oranje met geel en van vorig jaar hebben we die gegevens ook niet. Het is één van de redenen waarom we graag een camera bij de kast zouden hebben voor de toekomst! Bij slechtvalken is het mannetje een stuk kleiner dan het vrouwtje. Bij het ringen van de jongen wordt er gewogen en gemeten, oa de klauw en de slagpen (vleugel). Aan de hand hiervan wordt het geslacht van de jongen vastgesteld."

Is het bijzonder 4 jongen? "Dit is gemiddeld, een paartje slechtvalken legt 3-5 eieren. Dit lijkt veel maar uiteindelijk worden er ook gemiddeld maar 1-2 van een succesvol broedsel echt volwassen slechtvalken. Na een jaar of drie gaan jongen zelf op zoek naar een partner en broedplaats. Daarvoor hebben ze een eigen territorium nodig."

Waarvan leven de slechtvalken? "De snelste vogel ter wereld kan in haar stootduik een snelheid van 380 km per uur halen. Die duikvlucht wordt gebruikt om andere vogels (formaat duif) in de lucht te vangen. We hebben vorig jaar al heel wat soorten teruggevonden in de restanten in en om de nestkast: het meest duiven, kievit, goudplevier, houtsnip en waterhoen! Ze kunnen door het stadslicht, of sowieso ook in een heldere nacht 's nachts jagen maar doen dat liever overdag!"

Wat te doen als je een slechtvalkkuiken/takkeling uit het nest op de grond vindt? "Bel de dierenambulance: 070-3 28 28 28. Blijf bij het dier, leg er een doek of doos overheen."

Meer berichten