Logo streekbladzoetermeer.nl


Marian Wesdijk (rechts met sjaal) maakte een plan en Dave van Luijken (links in blauw bedrijfsleider Intratuin) voerde het met veel passie uit: veel blije mensen. Foto: Simone Langeveld.
Marian Wesdijk (rechts met sjaal) maakte een plan en Dave van Luijken (links in blauw bedrijfsleider Intratuin) voerde het met veel passie uit: veel blije mensen. Foto: Simone Langeveld. (Foto: Simone Langeveld)

Grijs, groen en gelukkig door vrolijke daktuin Buytenhaghe

Door Simone Langeveld

Zoetermeer - Een plek voor de mensen van de gesloten afdeling van woonzorgcentrum Buyentenhaghe waar ze groen kunnen ruiken, voelen en proeven. Het was een grote wens van twee Zoetermeerse IVN-ers. Marian Wesdijk (IVN) trok de stoute schoenen aan en toog met een mooi plan voor het saaie dakterras naar Intratuin.

Elvira Koolstra: "Het was op de gidsendag van 7 oktober afgelopen jaar dat het idee ontstond. We vergaderen wel eens in Buytenhaghe en zijn hier welkom omdat we regelmatig Buytenhage bezoeken met de natuurkoffer van IVN uit het project Grijs Groen en Gelukkig." Marian Wesdijk die eerder dertig jaar actief was voor Groei & Bloei en beslist 'groene vingers' heeft: "ik ben hier geweest voor het geven van een egelles vanuit de Zoetermeerse egelopvang. Het is zo prachtig wat voor verhalen er dan los komen bij mensen. Zo mooi. Een mijnheer vertelde spontaan van een egel die ooit bij hem in zijn bed was gekropen!" Het idee voor het opknappen van de daktuin die grenst aan de gezellige woonkamer op de derde verdieping van Buytenhage was snel geboren en ook snel uitgevoerd. De locatiecoach welzijn Marijke Esseveld is heel gelukkig met de besteding van dit stukje budget. "We zijn enorm gematst door Intratuin. Er is goed meegedacht door Dave van Luijken toen Marian met haar tekening voor de groene inrichting van de daktuin aldaar aanklopte. Ze hebben het kosteloos geplant en geleverd en gaven een prachtige korting." Manuela de Beer, de dagbestedingscoach van Palet Welzijn die werkt in Buytenhaghe kan dit bevestigen. Zij ging mee met Marian. Marian: "We hebben er goed op gelet dat de planten aangeraakt kunnen worden, en dat de bakken op 'rolstoelhoogte' staan, dat de planten lekker geuren en de seizoenen erin terugkomen en dat ze niet giftig zijn. In sommige bakken kunnen in de zomerperiode groenten worden opgekweekt. Het is dan echt ruiken, voelen én proeven." Dave gaat met zijn hand door een bak met groene planten: "Ik vind de kruidenbak heel erg leuk." Dat het effect meteen duidelijk is toont de gezellige bijeenkomst aan. De bewoners staan in de rij om de plantjes water te geven.

Dinsdag is de vaste 'groene middag' bij Buytenhage, dan wordt er in de tuinen bij Buytenhage door vrijwilligers gewerkt. Vind jij het leuk om te helpen? Neem dan contact op met Manuela de beer m.debeer@paletwelzijn.nl of bel: 06 52 35 72 98.

reageer als eerste
Meer berichten

Shopbox